Društvo

Измјена закона у НСРС: Пензије и из резервног фонда

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пензијском резервном фонду РС, којим се дозвољава кориштење имовине Пензијског резервног фонда /ПРЕФ/ за текућу ликвидност и исплату пензија.


Министар финасија РС Александар Џомбић захвалио се на подршци за усвајање овог закона, рекавши да је његов циљ да се дозволи располагање овим средствима са искључивом намјером финасирања текућих пензија ради обезбјеђења минималне социјалне сигурности пензионера.

Он је навео да Влада РС уназад три године чини све да би задржала достигнути ниво пензија и да ће то чинити и у наредном периоду.

"Предложена одредба представља краткорочну мјеру превазилажења посљедица смањене привредне активности, изазване свјетском економском кризом", нагласио је Џомбић.

Према његовим ријечима, циљ Владе РС је да новац, који је Фонд ПИО добио као позајмицу, не мора да враћа и тако се додатно оптерети.

Џомбић је рекао да је чланом 110 Устава РС утврћена могућност изузетка од општег уставног правила забране повратног дејства, уколико се у поступку доношења закона утврди да то захтијева општи интерес.

"Утврђивањем општег интереса у конкретном случају, а цијенећи актуелну потребу испуњавања обавезе обезбјеђења социјалне заштите пензионера, рјешава се однос између начела правне сигурности и општег интереса и испуњавају услови за кориштење уставне могућности повратног дејства закона", објаснио је Џомбић.

Законским одредбама обавезује се оснивач ПРЕФ да већ донесене оснивачке акте усклади са промијењеним околностима, које ће наступити усвајањем овог закона, те да регистрацију ПРЕФ и Друштва за управљање изврши најкасније у року од 90 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Предсједник Удружења пенизионера РС Раде Ракуљ рекао је да удружење подржава усвајање закона, јер је то једини начин да се ријеше садашњи проблеми у Фонду ПИО, бар за 2008. годину.

Посланик ПДП Борислав Бореновић оцијенио је да је ово покушај краткорочних реакција на настале проблеме и јасан показатељ да не постоји јасна стратегија куда иде пензијски систем у РС.

Он је навео да се овим законом жели анулирати оно што је погрешно урађено и упитао да ли је ово појединачна појава или пракса у наредном периоду.

Посланик СП Петар Ђокић сматра да је овај закон потпуно логичан као рјешење важног питања текућих обавеза Фонда ПИО, у постојећем обиму.

"Суштина измјене је да се ова средства која су намијењена пензионерима и користе за њихове потребе, а не за било кога другог. Зато подржавам овај закон", рекао је Ђокић, оцијенивши да је то одговоран однос према важном питању, као што је социјана сигурност пензионера.

Он је додао да је ово добро као тренутно рјешење, али да отклањање оваквих проблема у будућности није у измјенама закона, већ у стварању нових радних мјеста.

Драгутин Родић из ДНС овај закон сматра као интервенцију за тренутну ситуацију насталу у исплати пензија и да је добро да се задржи редовност исплате пензија, па макар и на овакав начин.

"У овом тренутку је јасно да свака земља, па и РС тражи интервентне мјере да покрије губитке у овој области, али суштина проблема је, и тога требамо бити свјесни, у демографској политици. Садашњи однос осигураника у односу на пензионере је 1,4:1, а предвиђа се да би 2030. године, тај однос био практично изједначен", додао је Родић.

Он је рекао да нема тог система који може издражти такав однос и оцијенио да је добро то што је РС постигла да се већ дуго не говори о проблему исплате пензија, које задржава коефицијент један.

Посланик СДС Томица Стојановић упитао је зашто се раније није приступило измјенама закона, када се знало за надолазећу економску кризу и додао да се не би ни нашао у парламенту РС да није било негативног ревизорског извјештаја.

Посланик СНСД Перица Рајчевић рекао је да ова питања оптерећују сва друштва, па чак и најразвијеније нордијске земље, те да се може видјети да су и оне оптерећене проблемима неријешених пензијских система.

Посланик СРС РС Миланко Михајлица упитао је шта ће се десити када се та средства потроше и затражио да се утврди одговорност "оних који су довели до тешког стања" у пензијском систему.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog