Republika Srpska

Ху Ђинтао: Појачати напоре за опоравак економије

ПИТСБУРГ - Кинески предсједник Ху Ђинтао изјавио је данас да опоравак глобалне привреде послије велике финансијске кризе још није стабилан и позвао на јачање напора развијених држава и земаља у развоју.


Иако се финансијска тржишта стабилизују "и даље смо свјесни тога да темељ економског опоравка још није чврст и да постоје многе непознанице", рекао је Ху у обраћању колегама на самиту Групе 20 у Питсбургу.

"Потпун економски опоравак биће спор и мучан процес", рекао је кинески предсједник на састанку лидера водећих економских сила, укључујући домаћина, америчког предсједника Барака Обаму.

Ху је позвао све државе да задрже садашњи интензитет пакета за подстицај привредног раста и апеловао за опрез у случају "повратниг удара", попут инфлације.

"Развијене државе и земље у развоју треба да предузму чвршће и ефикасније мјере и појачају напоре за подстицање потрошње и ширења потражње на домаћим тржиштма", додао је кинески предсједник.

Ху је на суптилан начин позвао САД да обуздају свој растући буџетски дефицит, јер то доводи до пада вриједности долара и поскупљења робе којом се тргује у америчкој валути.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog