Republika Srpska

Још мало о аеродромима: Војни код Ужица постаје цивилни

УЖИЦЕ - Након што 9. октобра потпише меморандум са Министарством одбране, град Ужице ће од Владе Србије добити одријешене руке да припрема војни аеродром Поникве за цивилне летове.


Након неколико мјесеци интензивних разговора и договора за 9. октобар заказано потписивање протокола о сарадњи између Министарства одбране и града Ужица, у коме Поникве представљају важну ставку.

Очекује се да ће и Влада Србије тада дати сагласност да ова ваздушна лука са најдужом пистом у Србији (3,2 километра), уз војну, добије и цивилну намјену.

Након тога, ужичке градске власти могу да се окрену европским фондовима и склапању партнерства са инвеститорима који су заинтересовани да улажу у овај аеродром, који је уврштен међу осам европских ваздушних лука обухваћених пројектом РАИРД, који се тиче развоја регионалних аеродрома.

Ни деценију након бомбардовања НАТО-а није у потпуности санирана штета која је тада нанијета аеродрому Поникве. Држава Србија је уложила 1,5 милиона евра за поправку и асфалтирање писте разорене пројектилима, испод које су повађене заостале бомбе. Али из капонира око писте нису уклоњени затрпани авиони ратног ваздухопловства, и наводно је под земљом шест „галебова" и два „орла", и то наоружана.

Процењује се да би за подухват вађења авиона и потпуно сређивање простора око аеродрома било потребно између пет и шест милиона евра, и још двадесетак милиона док би први цивилни авиони полетјели са њега.

Једино што се тренутно у овој ваздушној луци може користити јесу писта и контролни торањ, а све друго, укључујући и сређивање полетно-слетне стазе, ограде, сервисног и ватрогасног пута, треба тек набавити: од навигационе опреме, преко свјетлосног и метеоролошког система до возила.

У студији објављеној у оквиру европског пројекта РАИРД, заснованој на искуствима држава које су одскора у ЕУ, аеродром Поникве би цивилним авиосаобраћајем на петогодишњем нивоу биљежио око 3,7 милиона евра минуса, али би региону доносио приход од чак 21,8 милиона. С протоком година број путника би се повећавао, па би и овај аеродром временом остваривао добит.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog