Društvo

Џомбић: Продужен рок за упис у фискални регистар непокретности

БАЊА ЛУКА- Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да ће рок за почетак примјене Закона о порезу на непокретности РС бити продужен за годину дана, што значи да ће овај закон ступити на снагу 1. јануара 2011. године и да ће бити продужен рок за подношење пријава за упис у фискални регистар непокретности.


"Министарство финансија РС припремило је одређене измјене и допуне закона, а циљ је јасније дефинисање учешћа јединица локалне управе у цијелом процесу и њихових обавеза. Неопходно је указати општинама на њихов интерес у реализацији тог закона, јер сва средства прикупљена по основу тог закона иду општинама", нагласио је министар финансија РС.

Он јЕ рекао да се на рачуну посебних намјена, такозваном ескроу рачуну, тренутно налази око 830 милиона КМ и да се средства троше у складу са одлукама Владе РС.

"Ништа није искоришћено за крајњу потрошњу, већ само за инвестиције, куповину имовине за формирање предузећа, експропријацију земљишта за изградњу ауто пута Бањалука - Добој", рекао је Џомбић.

Он је истакао да резултати Мјера Владе РС за ублажавање ефеката свјетске економске кризе указују да је РС ушла са добрим финансијским показатељима у период кризе, али и са добрим мјерама.

"Биљежимо раст индустријске производње за осам мјесеци за 16,7 одсто, у односу на исти период прошле године. У окружењу ниједна земља не биљежи овакав коефицијент, чак напротив, Хрватска биљежи пад од десет одсто, а Србија од чак 18 одсто. Задржали смо континуитет у исплатама пензија, плата, фискалну стабилност, имамо редовно извршење буџета и стенд бај аранжман који нам даје додатну сигурност", рекао је Џомбић.

Он је навео да је процес фискализације у РС успјешно проведен, јер се већ сада виде ефекти.

"За првих седам мјесеци ове године, у односу на исти период прошле године, Пореска управа РС наплатила је око 70 милиона више пореза и доприноса. Поред тога имамо повећање коефицијента крајње потрошње који у посљедња три, четири мјесеца износи и до 35 одсто, што ће повећати учешће у индиректним порезима. Пуне ефекте фискализације имаћемо сљедеће године", рекао је Џомбић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog