Republika Srpska

Норвешка истражује нафту у Леденом океану

ЛОНДОН - Норвешка је повећала истраживања нафте и гаса у Сjеверном леденом океану, у оквиру којих је покренула истражне геолошке радове у близини вулканског острва Јан-Мајен јужно од Шпицбергена.


Према последњим оцjенама британске енергетске компаније „Бритиш Петролеум", резерве нафте и природног гаса у појасу Арктика могле би да износе до 200 милијарди барела, што је 50 одсто укупних свjетских резерви.

Норвешка истраживања у Леденом океану у циљу налажења нових налазишта нафте и гаса објашњавају се бројним геополитичким и економским разлозима, пренијела је руска агенција Итар-Тас.

Због брзог исцрпљивања налазишта у Сјеверном мору, норвешка производња нафте и гаса би могла ове године да опадне за 9,7 одсто.

За сада Норвешка и даље држи позицију петог по величини свјетског извозника нафте, али је врхунац производње достигла 2000-2001. године, што је и приморава на активнију потрагу за замјеном за сјеверноморска налазишта.

Норвешка истовремено покушава да осигура јаке позиције у односу на друге земље које, захваљујући свом географском положају, претендују на енергетским сировинама богат Арктик - Русију, САД и Канаду.

Исланд и Норврешка су 1981. године потписали споразум о разграничењу економских зона код острва Јан-Мајен, а како се сазнаје, прва геолошка истраживања ће се обављати јужно од острва, у регији такозваног Јан-Мајенског подводног гребена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog