Politika

Анкета: Иви Јосиповићу највише шанси да замјени Месића

ЗАГРЕБ - Највише шанси да постане предсједник Хрватске има кандидат СДП Иво Јосиповић, у којем 25,8 одсто анкетираних види насљедника Стјепана Месића, резултати су истраживања агенције "Промоција плус".


У истраживању, које је обухватило 500 бирача, који имају најмање вишу стручну спрему, у 77 хрватских мјеста, највећу шансу за будућег предсједника Хрватске има Јосиповић.

Независни кандидат Надан Видошевић налази се на другом мјесту са подршком око 16 одсто анкетираних, док се на треће мјесто са 12,2 одсто гласова "пробила" Весна Пусић - кандидат Хрватске народне странке.

Иако није истакао кандидатуру за предсједника државе, за Милана Бандића, градоначелника Загреба и функционера СДП, изјаснило се 10,7 одсто испитаника. Иза њега слиједи ХДЗ-ов предсједнички адут Андрија Хебранг са 7,2 одсто гласова.

Кад је ријеч о гласачима према полу, женама је најдража Весна Пусић.

Јосиповић највећу популарност ужива међу пензионераима, а најмање код младих који имају од 18 до 30 година.

Надан Видошевић, Весна Пусић и Милан Бадић имају подједнаку и готово равномјерну дистрибуцију гласова у свим узрастним групама.

Урбане средине и високообразовани бирачи очекивано бирају кандидате оријентације лијевог центра - Иво Јосиповић и Весна Пусић најпопуларнији су предсједнички кандидати ових гласача.

Занимљиви су и резултати распореда гласова према регијама. Тако Весна Пусић у загребачкој регији осваја 9,4 одсто, исто колико и Милан Бандић, док највише осваја Иво Јосиповић - 17,2 одсто.

У Истри и Приморју "мртву" утрку воде Дамир Кајин, кандидат ИДС и Иво Јосиповић.

У Далмацији Иво Јосиповић осваја 25,6 одсто, што је двоструко више од другог далматинског фаворита Надана Видошевића, који осваја упола мање гласова - тек 13,3 одсто.

У сјеверозападној Хрватској води Јосиповић са 29 одсто, а слиједе га Надан Видошевић и Весна Пусић, док знатно заостаје Милан Бандић - са свега 5,8 посто гласова.

У Славонији води Јосиповић, а слиједе га Видошевић, Бандић и Пусић, док су у средњој Хрватској гласове бирача готово равноправно подијелили четири водећа кандидата: Надан Видошевић, Милан Бандић и Иво Јосиповић, који су готово изједначени на 13,6 одсто, и Весна Пусић са 11,4 одсто, док Андрија Хебранг у том дијелу земље осваја свега 6,8 одсто гласова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog