Svijet

Иран: Обогаћивање уранијума није против закона

TEХЕРАН - Иранске власти поновиле су данас да фабрика за обогаћивање уранијума, чије су постојање открили прошле седмице, не крши ниједан међународни закон, додавши да су страхови Запада у том домену неосновнани.


"Нова фабрика која је у изградњи у близини Кома, у централном дијелу земље, не крши ниједан међународни закон. Западне земље почеле су да коментаришу а ти коментари нису реални", изјавио је новинарима портпарол Министарства иностраних послова Хасан Гашгави.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) објавила је у петак да ју је Иран обавијестио о изградњи нове фабрике, осим оне у Натанзу, што је изазвало забринутост западних земаља које оптужују Иран да жели да направи атомску бомбу под изговором да нуклеарни програм користи у цивилне сврхе.

Техеран је потврдио да ће ово друго постројење бити под надзором ИАЕА са којом ће договорити датум инспекције.

"Спекулације које су се појавиле нису основане", додао је портпарол, алудирајући на изјаве западних званичника међу којима и америчког предсједника Барака Обаме.

Директор Иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи потврдио је да његова земља нема намјеру да у новој фабрици обогаћује више од пет одсто уранијума 235 што је проценат који је у складу са цивилним нуклеарним програмом.

Представник Ирана ће се 1. октобра у Женеви састати са представницима шест великих сила са којима ће разговарати о овом питању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog