Politika

Михаљица: Окончати избјегличку агонију

БАЊА ЛУКА - Предсједник Одбора за права избјеглица, расељених лица и повратника Народне скупштине Републике Српске, Миланко Михајлица, потврдио је да је на данашњој тематској сједници о проблемима ове популације изражено неподијељено незадовољство, посебно избјегличких удружења, потпуним помањкањем заинтересованости органа БиХ и међународне заједнице за проблематику избјегличке популације.


Он је рекао да је на сједници изражено незадовољство што се у пракси још не примјењују закључци које је још раније усвојила Народна скупштина РС, а односе се на обезбјеђење средстава за рјешавање проблема избјеглица, расељених лица и повратника у РС, као и чињеницом да су значајно умањена средства у буџету за око 15 милиона КМ за ову годину.

Михајлица је додао да је са тематске сједнице је поручено да се очекује да ће закључак Народне скупштине РС да се из других извора економско развојне компоненте, у значајној мјери надомјесте средства за рјешавање нагомиланих избјегличких проблема.

"У том контексту јединствен је закључак да се тражи деблокада заустављеног процеса усвајања ревидиране Стратегије за примјену Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, који није добио подршку у Дому народа, јер су представници из РС, у складу са закључком Народне скупштине РС и Владе РС, тражили да се коначно успостави фонд за правину накнаду уништене имовине", прецизирао је Михајлица.

Према његовим ријечима, са сједнице је поручено да је неприхватљиво да и данас у РС и БиХ постоје грађани другог реда, а то су избјеглице из Хрватске, због чињенице да та држава и даље одбија да прихвати "мапу пута" и заједнички план активности који треба да дефинише са Савјетом министара и другим институцијама БиХ са циљем рјешавања проблема избјеглица.

Предсједник Одбора је рекао да је и данас изнесеноно низ примједби на проблеме са којима се сусрећу избјеглице из Хрватске у РС упркос чињеници да је у парламенту РС усвојен закон, на приједлог Владе РС, да не могу да остану без имовине и у Хрватској и у РС.

"Због разних пресуда које се доносе, у РС још имамо драстичне примјере у којима Срби из Хрватске остају без имовине и у РС и у Хрватској. Та пракса се мора прекинути, а сиругно је да ће једино успостављањем принципа реципроцитета бити заштићена ова популација која већ годинама живи и најтежој могућој ситуацији и та агонија и труме које преживљавају се морају прекинути", нагласио је Михајлица.

Он је изразио очекивање да ће Народна скупштина РС на редовној сједници размотрити закључке са данашње, четврте по реду тематске сједнице о избјегличким проблемима, подржати их и учинити додатни притисак на извршне органе власти, како у РС, тако и у БиХ, да закључци који су и раније усвајани и који су ишли у правцу ефикаснијег и бржег рјешавања ове проблематике, буду коначно и примјењивани.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog