Politika

Брамерц тражи артиљеријске дневнике од Хрвата

ЗАГРЕБ - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц најавио је да ће током посјете Загребу са хрватским званичницима разговарати о војним документима, такозваним артиљериским дневницима, које тужилаштво потражује у вези са акцијом "Олуја".


"Документи који недостају тренутно су главни проблем у нашој сарадњи. То је једино питање које планирам покренути у разговорима са представницима хрватске Владе", рекао је Брамерц.

Главни хашки тужилац инсистира да се надлежни органи у Хрватској озбиљније позабаве недостацима административне истраге и појачају настојања у проналаску несталих докумената.

Брамерц данас започиње дводневну посјету Загребу, гдје ће се састати са представницима хрватске Владе и предсједником Стјепаном Месићем.

Главна тема разговора биће такозвани артиљриски дневници, који су и даље камен спотицања у односима Хрватске са Хашким трибуналом, односно тужилаштвом, које замјера Загребу да и даље балансира између националног интереса и поштовања међународних обавеза.

Од разговора о сарадњи Хрватске са Хашким судом, зависи и темпо преговора са ЕУ.

Хашко тужилаштво од Загреба захтијева више од сто докумената везаних за суђење хрватским генералима у Хагу за које је увјерено да су настали у вријеме војне акције "Олуја", док хрватска страна признаје постојање само 23 таква документа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog