Politika

Пухалац види позитивне сигнале код Инцка

БАЊА ЛУКА - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац поздравио је изјаву високог представника за БиХ Валентина Инцка да треба онемогућити прегласавање у управљачким органима "Електропреноса БиХ".


"Поздрављамо дио позитивних тонова изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка. Међутим, није добро да се одлучивање у акционарском друштву ставља у контекст одлучивања у парламенту БиХ и заједничким органима", рекао је Пухалац.

Он је оцијенио позитивним то што ОХР, како каже, коначно користи праве термине који се односе на власништво и функционисање акционарског друштва, указујући да је чињеница да пренос електричне енергије функционише упркос неуређеним односима у компанији.

"Није тачно да је у 'Електропренос' уложено пола милијарде марака, јер се ради о око 160 милиона марака и то кредитних средстава уложених у ову компанију. Иако се упорно инсистира на 'добром резултату компаније', чињеница је да 'Електропренос' није добро функционисао и да се добар резултат крије у доброј тарифи и монополистичком положају", сматра Пухалац.

Инцко је недавно наметнуо неколико закона о "Електропреносу" којима је, између осталог, омогућено прегласавање три члана из Српске у Управном одбору компаније од четири члана из Федерације БиХ у случају утврђивања разлога за смјену генералног директора.

Влада Српске је одбацила наметнуте одлуке истичући да задиру у власничке односе и крше акционарска права РС која су заштићена међународним нормама, у чему је добила подршку свих институција Српске и њених представника у институцијама БиХ.

Инцко је током викенда изјавио да би требало онемогућити евентуална прегласавања у процесу доношења одлука у управљачким органима "Електропреноса БиХ".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog