Društvo

Нема подјела у Синоду

БЕОГРАД - Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије изјавио је да су измишљене и злонамјерне приче о подјели у Синоду Српске православне цркве.


"Чиста је измишљотина о подјели у Синоду на митрополита Амфилохија на једној и двојицу владика и мене на другој страни, то је злонамјерно", рекао је владика Григорије.

Према његовим ријечима, дијалог у Синоду је искрен, интензиван, отворен, понекад искричав, али све с циљем да се у српском народу и Цркви, запали огањ међусобне љубави, животне радости, праштања, служења, културе која није кич и пародија, већ ред и рад и радост живота у заједници браће и ученика Христових.

Епископ Григорије, један од чланова Синода, рекао је да је и посљедња сједница Синода, одржана прошлог четвртка, протекла у веома доброј атмосфери и да није било сукоба између митрополита Амфилохија и осталих архијереја о томе да ли руски предсједник Дмитри Медведев треба или не да посјети Србију.

Он је додао да би, према мишљењу Синода, посјета Медведева требала да буде само у служби мира и трајног учвршћивања пријатељства између српског и руског народа.

На питање да ли постоји могућност да наредни Сабор СПЦ прерасте у изборни, епископ Григорије је рекао да је ,уз неспорну љубав према Његовој светости патријарху Павлу, Цркви, као и свакој кући, неопходан домаћин.

Епископ Григорије је изјавио да се залаже за редовно стање у Цркви, за редовни Сабор и саборност.

"Наш сљедећи сабор, када се за то стекну добри услови и блага клима, треба да буде и изборни. Да поново добијемо доброг домаћина који ће право управљати домом Божијим, који је Црква", истакао је владика Григорије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog