Politika

Инцко у Мостару: Имате форе до 5. октобра да изаберетe градоначелника

МОСТАР - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да ће искористити своја бонска овлаштења уколико Мостар до 5.октобра не добије градоначелника.


Инцко је синоћ након састанка са странакама које учествују у Градском вијећу Мостара потврдио да постоји и могућност техничке интервенције на мостарском статуту које претпостављају и тајно гласање, али и тзв. просту већину у трећем кругу изборног процеса.

Он је нагласио да се Савјет за провођење мира (ПИК) и амбасадори о тим детаљима још нису бавили, али да ће се о Мостару већ у петак, 2. септембра, разговарати на сједници ПИК.

Мостарски градоначелник бира се из реда градских вијећника, двотрећинском већином 24 од 35 вијећника, односно у трећем кругу, натполовичном већином од 18 гласова. Проста већина би подразумијевала избор кандидата са већим бројем гласова.

"Ја бих, као високи представник међународне заједнице и европски представник, заиста желио да се то рјешење нађе овдје у Мостару, а не негдје у Сарајеву, рецимо у мојој канцеларији. Можда ћу дати политичарима још неко додатно вријеме, али послије 4. октобра тај притисак ће бити можда и мало већи, јер кад улазимо у другу годину, то су заиста сигнали који нису добри'', рекао је Инцко.

Он је поручио да га о потезима које ће начинити за Мостар треба питати средином октобра, ако до тада домаће власти не изаберу градоначелника.

Иако су на састанку били најављени локални званичници странака које учествују власти, у разговорима су учествовали предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, замјеник предсједника ХДЗ 1990, Мартин Рагуж и предсједник Градског одбора СДА Зијо Хаџиомеровић.

"Не видим ниједног разлога зашто би Мостар био град случај, односно зашто изборни закон БиХ не би вриједио за Мостар и то је оно што сам ја тражио да Канцеларија ОХР уистину уради'', рекао је Човић.

Он је додао да ће ових дана поново бити покренута иницијатива за разговоре са СДА и њеним предсједником Сулејманом Тихићем.

"Надам се да можемо поново доћи јако близу, јер смо некад били завршили преговоре о Мостару'', рекао је Човић.

У СДА такође су за измјене, али то би према њиховом плану била поновна успостава шест општина.

Синдикати Градске управе и институција које се финансирају из буџета пријете блокадом града након 30. септембра, када истиче одука о привременом финансирању.

Мостар је 359 дана без градоначелника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog