Politika

Сејдију се ''прошверцовао'' са делегацијом Албаније

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је боравак делегације Косова на сједници Генералне скупштине УН рушење етичких кодекса те организације.


Послије протеста Србије због присуства предсједника Косова у УН у вријеме одржавања највећег годишњег самита земаља чланица, Генерални Секретаријат те организације, послије спроведене истраге, саопштио је да је Фатмира Сејдијуа у зграду на Ист Риверу "по свему судећи увела Албанија".

"УН нису дале представницима Косова пропуснице за улазак у салу Генералне скупштине", рекао је Брендон Варма, портпарол Бан Ки Муна, уз објашњење да све учеснице Генералне скупштине имају на располагању одређени број пропусница које могу дати коме желе и омогућити му да из посебне сале прати засиједање.

"Такав потез крши правила УН", рекао је Јеремић.

Коментаришући изјаву шефа шведске дипломатије Карла Билта да ће се у наставку европских интеграција од Србије очекивати "прагматичан став према Косову", Јеремић тврди да признавање Косова није услов који ће бити постављен Влади у Београду.

"Такав услов Србија не би прихватила, ни под каквим околностима", рекао је он.

Јеремић каже да је, током засједања Генералне скупштине УН, на више од 70 састанака са страним званичницима, делегација Србије и друге земље позивала да не признају једнострано проглашену независност Косова.

Министар Јеремић навео је да је предсједник Србије и на Генералној скупштини поновио идеју да би Србија радо била домаћин несврстанима, на засиједању 2011. године, у јубиларној 50 години постојања тог покрета.

"Тој идеји не противи се ниједна земља", рекао је Јеремић и изразио увјерење да ће самит бити одржан у Београду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog