Društvo

БОРС: Пресуда Јуришићу први корак у кажњавању одговорних

БАЊА ЛУКА - Борачка организација Републике Српске оцијенила је да би пресуда Илији Јуришићу за напад на колону ЈНА у Тузли у мају 1992. године требало да буде само прва степеница према утврђивању одговорности и осталих појединаца из војне и цивилне власти у Тузли и БиХ за овај масакр над недужним војницима.

"Овај процес не смије бити заустављен само пресудом Јуришићу, коме је суђено по Кривичном закону бивше СФРЈ, гдје је за овакво дјело предвиђена максимална казна по 15 година затвора", поручили су из БОРС-а.

Из БОРС-а подсјећају да су у више наврата упозоравали да Србима, оптуженима за ратне злочине у протеклом рату, надлежни у БиХ суде по Кривичном закону БиХ из 2003. године, који предвиђа далеко веће затворске казне од закона по коме је суђено Јуришићу, без обзира што међународно право прописује да се у оваквим случајевима примјењује закон који је био на снази у вријеме када је злочин почињен.

БОРС апелује на све из РС, којима је право струка, да се укључе у рјешавање овог проблема који је одавно попримио озбиљне размјере.

Вијеће за ратне злочине Окружног суда у Београду осудило је јуче Илију Јуришића на 12 година затвора за напад на "тузланску колону" 15. маја 1992. године.

Тужилаштво за ратне злочине терети Јуришића за кривично дјело употреба недозвољених средстава борбе приликом напада на колону ЈНА у Тузли. Према оптужници, која је прецизирана 18. септембра, у нападу на војну колону убијен је најмање 51 војник, а најмање 50 их је рањено.

Јуришић је негирао све наводе оптужнице, истичући да је само пренио наређење "на ватру узвратити ватром".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog