Društvo

Хрвати укидају пресуде у одсуству

СИСАК - Жупанијски суд у Сиску укинуо је пресуде за ратни злочин против Станка Паланчанина и Ранка Пралице, који су 1993. осуђени на по 20 година затвора због ратног злочина над цивилима.


Жупанијски државни тужилац Стипе Врдољак изјавио је да су оптужнице повучене, јер против двојице осуђених нема доказа.

Паланчанин и Пралица осуђени су прије 16 година у одсуству на максималне казне затвора, јер су 1991. године, наводно, подређенима наредили да у затвору у Глини злостављају, муче и до смрти претуку више цивила и заробљених хрватских војника.

Оптужница на основу које су осуђени теретила је Паланчанина и Пралицу да су наредили премлаћивање до смрти Борислава Литрића, али је послије ексхумације утврђено да је Литрић убијен хицима из ватреног оружја, а не током физичког злостављања.

Медији у Хрватској наводе да је то расвијетљено другим суђењем за ратни злочин које је у току на Жупанијском суду. Наиме, Раде Миљевић из Глине оптужен је да је из глинског затвора извео четворицу Хрвата чија су тијела ексхумирана након акције "Олуја" с траговима простријелних рана, а међу њима је био и Борислав Литрић из Гређана код Глине.

Процес је обновљен на захтјев Жупанијског државног тужилаштва од 6. фебруара ове године због новоутврђених околности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog