Politika

Уставне промјене у Хрватској - шанса за српско питање

БАЊА ЛУКА - Шеф Документационо-информативног центра ''Веритас'' Саво Штрбац сматра да су предстојеће уставне промјене у Хрватској шанса да се коначно ријеши српско питање на начин да Срби као пријератни конститутиван народ у тој држави добију најширу аутономију у складу са планом међународне заједнице ''Зе четири''.


"Срби су 1990. године неуставно избачени из Устава Републике Хрватске као конститутиван народ и сведени на националну мањину попут Бошњака, Словенаца и осталих'', рекао је Штрбац Срни, реагујући на јучерашњи састанак у Загребу премијера Хрватске Јадранке Косор са коалиционим партнерима у вези с промјенама Устава Хрватске.

Штрбац је изразио увјерење да ће се сви припадници националних мањина, са новим промјенама Устава у Хрватској, вратити на своје уставне позиције које су имали прије рата, изузев Срба којима неће бити враћена конститутивност која им је доласком Фрање Туђмана на власт у Хрватској на силу одузета 1990. године.

Шеф ''Веритаса'' је подсјетио да је, према подацима Завода за статистику Хрватске, Срба у тој земљи на попису 1991. године било више од 582 000, те да је било 106 000 Југословена, међу којима је било 60 одсто Срба, док српски подаци показују да је 1991. године у Хрватској било преко 700 000 Срба.

На основу података Завода за статистику, према попису становништва из 2001. године у Хрватској је регистровано 201 000 Срба или 4,5 одсто, додао је Штрбац.

"Упоређјући податке о попису становништва у Хрватској у разлици од десет година, произилази да је око 7 000 Срба убијено у Хрватској, више од 400 000 их протјерано или двије трећине нестало, док их је свега трећина остала да живи у Хрватској'', истакао је Штрбац.

Штрбац је упозорио да је и оно мало Срба који су остали у Хравтској изложено похрваћењу и прекрштавању мимо властите воље, а на захтјев средине у којој живе.

"Обично се прекрштавају српска дјеца у вртићима и школама, јер су изложена нападу и притиску вршњака хрватске националности'', истакао је шеф ''Веритаса''.

Штрбац је рекао да су у предстојеће уставне промјене у Хрватској шанса да се коначно ријеши српско питање у Хрватској, упозоривши да ће у супротном на попису становиштва у Хрватској 2011. године Срба бити испод три одсто, као што је то некада и замислио Туђман као могуће трајно рјешење српског питања у Хрватској.

Премијер Хрватске и предсједник ХДЗ Јадранка Косор јуче је у Загребу одржала састанак са коалиционим партнерима на којем их је упознала о свим измјенама Устава Хрватске. Косорова је рекла да ће Словенци и Бошњаци бити враћени у Устав из којег су избачени 1997. године и да зато постоји сагласност опозиције у хрватском Сабору

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog