Politika

Додик: ОХР нас држи у стању ''бесконачне привремености''

БАЊА ЛУКА - Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у обраћању на посебној сједници Народне скупштине да Канцеларија високог представника држи БиХ у својеврсној заробљеништву и стању "бесконачне привремености".


"Много тога је урађено у добром смјеру, али дугогодишње дјеловање ОХР као самопроглашеног ауторитета који засјењује и самог високог представника, који једино има мандат из међународног уговора, држи БиХ у својеврсном заробљеништву", рекао је Додик на засједању парламента чија је тема Информација о законима које је покушао да наметне високи представник за БиХ 18. септембра 2009. године.

Образлажући у име Владе РС, на чији захтјев је сједница и заказана, Додик је рекао да никакав правни основ немају акти високог представника који је наметањем закона, успоставањем институција мимо Устава БиХ, смјењивањима демократски и легално постављених функционера, преузео надлежност органа БиХ који искључиво они имају по уставу и законима.

"Високи представник није овлашћен да субституише легитимно установљене и изабране органе у БиХ, парламенте, владе, судове, нити да поступа мимо устава и закона", истакао је Додик и оцијенио да високи представник у БиХ, уз канцеларију познату као ОХР, већ одавно није фактор стварања стабилности у БиХ.

Стабилност би се, навео је он, могла дефинисати као међунационално помирење кроз стварање међунационалног повјерења и изградњу заједничких интереса и институција заједничке државе.

Предсједник Владе каже да таквом дјеловању ОХР погодује неугрожени мир у БиХ, без обнове непријатељства.

"Службеници ОХР несметано остварују интересе властите одрживости као и одрживости структуре коју су створили као паралелну власт, мимо међународног уговора, мимо Устава БиХ и закона суверене земље као што је БиХ, прије свега кроз припрему и коминикеа засједања сада већ само Управног одбора Савјета за провођење мира, јер се тај Савјет није састао још од 2000. године", појаснио је Додик.

Он је истакао да су други сегемент извјештаји који се достављају Савјету безбједности УН.

"ОХР непрестано измишља принципе, услове захтјеве, циљеве, реформе, обавезе, који се не могу испунити или су објективно ствар дугорочних процеса везаних за трајно помирење и повјерење. Неиспуњавање тога онда служи као разлог за останак ОХР, а БиХ се на тај начин одржава у стању бесконачне привремености", констатовао је Додик.

Он је нагласио да се стање у БиХ са пуним правом може назвати непроглашени протекторат и заробљена држава, а инстурменти за настанак и одржавање таквог стања су такозвана бонска овлашћења и инсталисано правосуђе, којима се спречава самоодрживост и развој БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog