Društvo

Савјет министара испунио све своје обавезе из Мапе пута

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да је ова институција данас испунила све обавезе из своје надлежности за испуњавање услова из Мапе пута за либерализацију визног режима за грађане БиХ.


Истичући да је Савјет министара БиХ од његовог посљедњег обраћања пред Парламентарном скупштином БиХ урадио велики дио посла, Шпирић је на конференцији за новинаре у Сарајеву након 100. сједнице Савјета министара у овом сазиву навео шта је све учињено да би се могло рећи да је ова институција испунила све услове из Мапе пута.

Он је навео да су утврђени Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку, Приједлог закона о агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, те припремљени су и усвојени Стратегија за борбу против организованог криминала, Стратегија за борбу против корупције и Акциони план за провођење ове стратегије за период од 2009. до 2014. године и Стратегија реинтеграције правилника по основу споразума о реадмисији.

"На данашњој сједници усвојили смо Стратегију за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности и припадајући акциони план за период од 2009. до 2013. године. Усвојили смо државни акциони план борбе против злоупотребе опојних дрога у БиХ, примијенили стандарде за размјену информација са Европским центром за мониторинг дрога и овисности, и редовно проводимо Акциони план за борбу против трговине људима" - истакао је Шпирић.

Према његовим ријечима, усвојен је миграциони профил БиХ, донесена одлука о обавези достављања статистичких податакао о миграцијама и међународној заштити, успостављен и пуштен у рад Информациони систем за миграције, те приведени крају радови на изградњи друге фазе миграционог центра.

Он је нагласио да је Савјет министара БиХ усвојио и низ системских мјера како би 15. октобра институције свих нивоа власти биле спремне за почетак издавања биометријских пасоша, кориштењем побољшаног система докумената у који су укључени сви органи из тзв. ланца идентитета.

"Од јула ове године у БиХ је издато више од 41 000 пасоша према биометријским стандардима. Сви надлежни органи у ланцу издавања биометријских пасоша усвојили су антикорупцијске програме и извели обуке на терену" - нагласио је Шпирић.

Према његовим ријечима, закључен је споразум о сарадњи свих институција које учествују у интегрисаном управљању границом, донесена одлука о институцији која је надлежна за управљање граничним прелазима, изградњу и одржавање граничних прелаза.

Успостављен је заједнички центар за анализу ризика за интегрисано управљање границом, те усвојени сви подзаконски акти и правилници о азилу.

"Усвојена су три правилника којима се уређује област издавања путних докумената за избјеглице, лица без држављанства и странце. Успостављени су односи са Еуројусом, Еурополом и у потпуности успостављена функционална Агенција за заштиту личних података" - рекао је Шпирић.

Он је навео да је на данашњој сједници Савјета министара БиХ усаглашен Споразум о успостављању система електронске размјене података из евиденције полицијских тијела и тужилаштава којима је утврђено да ће сервер за размјену података бити смјештен у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ у Сарајеву.

Шпирић је нагласио да је БиХ, према оцјенама многих, у овом тренутку остварила подједнако добре резултате у провођењу Мапе пута као и Србија и Црна Гора када су у мају добиле зелено свјетло из Европске комисије.

"То нису само оцјене Савјета министара БиХ, него се то наводи и у извјештају Европске иницијативе за стабилности која је направила реалан преглед учињених ствари у БиХ. Шеф Делегације Европске комисије говорио је у Бриселу да смо испунили више од 90 одсто обавеза не знајући да ће Савјет министара БиХ данас да заврши тај посао"- нагласио је Шпирић, додајући да је данас добио честитке од међународног представника у БиХ Валентина Инцка.

Према његовим ријечима, кад се говори о испуњавању услова за либерализацију визног режима , једно су закони, друго стратегије, а треће акциони планови.

"То је процес. Оно што је нормативно-правно требало, ми смо завршили. Провођење стратегија и акционих планова негдје ће трајати четири, а негдје пет година. То ће бити процес који ће да буде праћен од институција и тијела у Бриселу" - појаснио је Шпирић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog