Politika

ЕУ: Пусти Словенца да удари по Србији

БРИСЕЛ - Крајње је вријеме да се у Србији донесу мере које ће спречити бруталан начин решавања неких политичких планова и амбиција, изјавио је поводом вијести о смрти француског држављанина, Јелко Кацин, специјани известилац Европског парламента за Србију.


Кацин је истакао да је сада пажња усмјерена, не на реакцију Европске уније, већ на реакцију српске државе.

Специјални извјестилац за Србију у Европском парламенту Јелко Кацин је поводом смрти француског држављанина за Дојче веле изјавио да је то страшна вест.

„То је још једна у низу опомена да Србија мора да стане на пут вандализму и насиљу које се провоцира из политичких разлога. Групе навијача и других организација нису и не смеју бити илустрација Србије, нити стереотип за српску државу и њену неефикасност", изјавио је Кацин у Бриселу.

Према његовим ријечима, крајње је време да се у координацији Владе Србије тужилаштва и правосуђа донесу мјере које ће да спрече бруталан начин решавања неких политичких планова и амбиција, на начин који је апсолутно неевропски.

„Популизам и радикализам, који јесу једна од политичких опција унутра Србије, не смију добити право јавног наступа и провоцирања у Србији. Сад је било доста".нагласио је он.

Кацин каже да га у овом тренутку више од тога како ће реаговати ЕУ, занима како ће реаговати српска држава, јер уместо српских институција нико други не може да одради посао очувања демократије и поверења у институције.

Сем рјешавања случајева хулиганизма у Србији, бићезанимљиво видјети како ће званична Србија реаговати и да ли ће дозволити да јој неко са стране намеће које политичке опције смију а које не смију бити дио политичког спектра. Пошто Кацинова последња изјава дјелује као позив на забрану одређених политичких субјеката.

Интересантно је да Кацин у европским институцијама предтавља земљу која је избриисала 20.000 становника из писка држављана јер им се није виђала њихова националност, и тиме им одузела основна права.

Сем тога, Кацин је још прије двије године изјавио да европска судбина Србије зависи од одређења према Статуту Војводине. Поједнотављено, од самоодрицања своје своје територије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog