Svijet

Лисабонски уговор на поправном у Ирској

ДАБЛИН - Ирци сутра по други пут гласају на референдуму о Лисабонском уговору, а анкете наговештавају да ће већина сада подржати тај споразум о реформи институција ЕУ.


Већина од око 2,8 милиона Ираца с правом гласа је на првом референдуму 12. јуна 2008. године одбацила Лисабонски уговор, а њихово поново изјашњавање организовано је након што је ЕУ направила уступке прије свега у вези са питањем војне неутралности и броја комесара у Европској комисији.

Према недавним анкетама, 48 одсто гласача сада намјерава да гласа за Лисабонски уговор, 33 одсто је против, док је 19 одсто неопредјељено.

Прошлогодишње одбацивање споразума на референдуму у Ирској осујетило је планове да Лисабонски уговор буде ратификован до краја прошле године и да ступи на снагу почетком 2009. године.

Пошто није ратификован у планираном року, споразум ће сада ступити на снагу првог дана у мјесецу после подношења званичне потврде о последњој ратификацији.

Да би ступио на снагу, мора да га ратификује свих 27 чланица ЕУ.

Споразум су до сада ратификовале 23 чланице ЕУ, углавном у парламентима, а прва је то учинила Мађарска 17. децембра 2007. године, само четири дана послије његовог потписивања.

У Ирској је обавезно изјашњавнаје грађана на референдуму о значајним питањима у вези са националним суверенитетом.

Преговори о реформи институција ЕУ почели су 2001. године и резултирали приједлогом европског устава који су, међутим, грађани Француске и Холандије одбацили на референдумима 2005.

Након тога, умјесто устава, предложен је уговор о реформи институција који је потписан 13. децембра 2007. у Лисабону.

Најважније новине јесу утврђивање квалификоване већине у Савјету ЕУ, већа улога Европског парламента у законодавном процесу, увођење функције предсједника Европског савета и министра спољних послова.

Уговор први пут предвиђа могућност да чланица иступи из ЕУ.

Такође, ако Лисабонски уговор буде усвојен, Повеља ЕУ о основним правима постаће правно обавезујућа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog