Svijet

Израел започео процес ослобађања Палестинки

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је данас почео процес ослобађања 19 Палестинки из својих затвора у оквиру договора са Хамасом, у замјену за добијање видео снимка као доказа да је израелских војник којег ова група држи у заробљеништву још жив.


Званичници кажу да ће 19 жена бити пребачено возилима Међународног Црвеног крста до граничних прелаза са Појасом Газе и Западом обалом, али да неће бити пуштене док израелски званичници не прегледају снимак и дају зелено свјетло.

За три дана требало би да буде ослобођена и двадесета Палестинка.

Размјена заробљеника за видео снимак је најпозитивнији резултат напора да се ослободи војник Гилад Шалит, којег су палестински милитанти заробили у прекограничној акцији у јуну 2006. године.

Договор Израела и Хамаса постигнут је уз посредовање Њемачке и Египта и могао би да представља корак ка пуштању Шалита у замјену за ослобађање неколико стотина затворених припадника Хамаса.

Званичници кажу да је њемачки посредник већ прегледао снимак и да вјерује да је на њему приказан Шалит у посљедњих неколико седмица. Очекује се да ће војникова породица такође погледати снимак прије његовог јавног објављивања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog