Društvo

Шкрбић: Постигнуто прелазно рјешење за онколошке болеснике

БЕОГРАД - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић данас је у Београду, након разговора са министром здравља Србије Томицом Милосављевићем рекао да је постигнуто прелазно рјешење у вези са упућивањем онколошких болесника из РС на радио-терапију у Србију.


Шкрбић је појаснио да ће, због повећаног броја онколошких болесника у РС и у Србији, те недовољно капацитета у болницама у Каменици и Београду, пацијенти из Српске бити смјештани у близини болница и тако користити само апарате за зрачење.

"Ово сматрам привременим, прелазним рјешењем, јер већ до половине сљедеће године у Бањој Луци ћемо имати свој први центар за радио-терапију, тако да више нећемо имати потребе да пацијенте шаљемо у Србију, већ ћемо то радити у РС", рекао је Шкрбић новинарима.

Он је додао да му је Милосављевић током разговора пренио да ће наредних дана разговарати са директорима онколошких институција како пацијенти из РС више не би чекали на радио-терапију.

Шкрбић је навео да се Милосављевић управо вратио из Холандије, гдје је разговарао о приступању Србије Евротрансплант мрежи и нагласио да је то веома важна област, посебно за мале земље , истичући да ће се Српска у наредном периоду морати "приклонити" некој од већих земаља.

Он је истакао да је Хрватска већ двије године у Евротрансплант групи, а Словенија још од 1999. године.

Шкрбић је истакао да је у наредном периоду између РС и Србије у плану заједнички договор о сарадњи што би се осим области трансплантације органа, односило и на активности које се односе на банку матичних ћелија.

Он очекује да ће крајем године Министарство здравља и социјалне заштите РС расписати међународни тендер за отварање банке матичних ћелија у Бањој Луци.

Шкрбић је рекао да на данашњем састанку са Милосављевићем није било ријечи о дуговањима, наводећи да су то технички давно договорили на нивоу директора фондова.

Шкрбић је истакао е да је данашњи састанак са Милосављевићем договорен прије 15 дана у Копенхагену на регионалној конференцији Свјетске здравствене организације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog