Politika

Јеремић и Лајчак о БиХ, Србији и Словачкој

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак сложили су се данас у Београду да на превазилажењу проблема са којима се суочава БиХ морају бити заједнички ангажоване Србија, Европа и цијела међународна заједница.


"Ситуација у БиХ је таква да је неопходно ангажовање свих нас заједно, у најбољој могућој намјери и на потпуно транспарентан начин у складу са Дејтонским споразумом", рекао је Јеремић новинарима након разговора са Лајчаком.

Он је додао да Србија има посебне интересе у БиХ због тога што је то њен први и најближи сусјед.

"Ми имамо и специјалне и паралелне везе са Републиком Српском и Србија је итекако заинтересована да ситуација у БиХ буде стабилна", истакао је Јеремић и додао да је Србија спремна да учини све у заједничком ангажовању са ЕУ да се побољшају прилике у БиХ.

"Желимо стабилну БиХ на путу европских инеграција и мислим да до краја ове године можемо да постигнемо напредак и поред тога што је данас, јуче и последњих неколико дана ситуација у БиХ била изузетно напета и тешка", оцијенио је Јеремић.

Он очекује да је реално могуће до краја ове године постићи напредак који ће бити прихватљив за све стране у БиХ.

"Напредак који неће задирати у територијални интегритет БиХ и неће задирати ни у основне, најважније интересе РС које ћемо увек и до краја подржати и чувати", поручио је Јеремић.

Лајчак, који је један од бивших високих представника у БиХ, рекао је у Београду да ситуација у БиХ није задовољавајућа.

"Наставићемо разговоре у вези региона западног Балкана. БиХ се налази на проминентном мјесту јер ситуација није задовољавајућа. БиХ не иде напред, више, изгледа, иде уназад. Потребно је снажно ангажовање међународне заједнице јер је та земља формирана међународном заједницом и она у значајној мјери управља БиХ, тако да ја користим и моје познавање БиХ и садашњу позицију да помогнемо да нађемо одговоре на низ питања са којима се БиХ суочава", истакао је Лајчак.

Шеф српске дипломатије је навео да је Словачка близак пријатељ и партнер Србији, истичући да између Словачке и Србије не постоји ниједно отворено питање.

Јеремић је навео да се Словачка снажно залаже за европску будућност Србије и цијелог западног Балкана, истичући да је Србија захвална Словачкој на тој подршци.

Јеремић је рекао да је Словачка једна од земаља ЕУ која има и врло јасан став око Косова и Метохије, истичући да је то за Србију итекако важно.

Он је додао да је на данашњем састанку потврђен континуитет става Словачке по питању непризнавања независности јужне српске покрајине.

Према Јеремићевим ријечима, билатерални односи између Србије и Словачке су сјајни, а у наредних неколико мјесеци доћи ће и до убрзане економске сарадње.

Јеремић је изразио очекивање да би у најскорије могуће вријеме могло доћи и до директних инвестиција из Словачке у финансијски и банкарски сектор у Србији.

Он је најавио да ће са Лајчаком сутра путовати у Војводину, гдје ће присуствовати обиљежавању 90. годишњице словачке гимназије.

Он је изразио задовољство што је поново у Београду и Србији која му је драга из много разлога, истичући да може да поврди све ово што је рекао министар Јеремић.

Лајчак је рекао да је Србија на путу у чланству према ЕУ и Словачка нуди своје искуство Србији за процес европских интеграција.

Лајчак је рекао да Словачка не признаје независност Косова и да се ту ништа неће промијенити јер Словачка има став да сви треба да поштују принципе међународног права, а у случају Косова ти принципи нису били испоштовани.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog