Politika

Додик: РС има могућност да се војно одбрани

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да се Канцеларија високог представника показала као мјесто које је заробило БиХ и њене перспективе.


"То је, чак, написала Венецијанска комисија 2005. године, када је тврдила да свако продужавање останка ОХР може бити проблематично, и то се показало као тачно", рекао је премијер Додик.

Додик је рекао да је БиХ непроглашени протекторат, додајући да, према Дејтонском споразуму, међународни представник не може бити протектор.

"Овдје је смишљен систем притисака на домаће политичаре. Странци су овде лагали и измишљали. Истјеривали су људе са функција и оправдавали то криминалом, а никог нису процесуирали. То их чини саучесницима у кривичним дјелима. Али, то је ароганција моћних", истакао је Додик и оцијенио да ће томе доћи крај.

Премијер Српске је потврдио да је тачно да га странци уцјењују, оцијенивши да је то демонстрација једног система који је прво подразумијевао да се мимо Устава и Дејтонског споразума креира Суд БиХ.

"Потом су пред тим судом вођени процеси који су показали на који начин неки представници међународне заједнице раде. Зар неко може да сумња да се то дешава? Процеси против бившег предсједника РС Мирка Шаровића, некадашњег премијера РС Младена Иванића, хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића, носили су политички притисак. Тако је и данас", нагласио је Додик.

Премијер Додик је додао да је јасно да поједини страни чиновници не проводе Дејтонски споразум, што је њихов једини задатак у БиХ.

"Њихов концепт је такав да овде промовишу неки нови систем. У првој фази отимају надлежности од ентитета намећући законе, на шта немају право. Следећи потез је отимање имовине, као у случају `Електопреноса`"

"Њихов концепт је такав да овде промовишу неки нови систем. У првој фази отимају надлежности од ентитета намећући законе, на шта немају право. Следећи потез је отимање имовине, као у случају `Електопреноса`. А сада су посегли и за имовином", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Народна скупштина Српске донијела закључке у којима јасно прецизирано да ће бити расписан референдум уколико високи представник или било ко донесе неку одлуку мимо Устава и Дејтонског споразума и додао да народ треба да се изјасни да ли је за то или не.

"Пред састанак Савјета за провођење мира, ОХР покушава драматизовати ситуацију постављајући нове услове и отварањем нових питања. ОХР је првак свијета у измишљању таквих тема. Такав случај је и са `Електропреносом`", констатовао је премијер Српске.

Јасно је, нагласио је премијер Додик, да неки желе да остану у БиХ, уживају у високим платама, а да за то немају никакве одговорности.

Он је додао да зато они и промовишу дестабилизацију, како би поручили земљама које одлучују о будућности ОХР-а да још није дошло вријеме за његово затварање.

На питање хоће ли долазак Александра Боцан-Харченка за амбасадора Русије у БиХ донијети нешто ново у односе у БиХ, Додик је рекао да је ријеч о човјеку који добро познаје ситуацију и има довољно ауторитета да ставовима Руске Федерације привуче пажњу осталих у међународној заједници.

"РС апсолутно има на располагању могућност да се одбрани, али то је опција о којој не размишљамо јер мислимо да она није реална", нагласио је премијер Српске

На питање има ли РС капацитете да се одбрани ако се обистине пријетње српском народу и премијеру Српске лично које су посљедњих дана учестале на бошњачким екстремистичким сајтовима, као и салве увреда и непримјерен говор мржње, Додик је рекао да то не треба озбиљно схватати.

"РС апсолутно има на располагању могућност да се одбрани, али то је опција о којој не размишљамо јер мислимо да она није реална", нагласио је премијер Српске и додао да је рат само предмет спекулација.

Коментаришући чињеницу да је кажњавање Илије Јуришића са 12 година затвора због злочина над припадницима ЈНА у Тузли подигло температуру у Сарајеву, Додик је рекао да је то уобичајена прича да су кривци за све само Срби.

"Жели се наставити са стереотипима да су Срби једини злочинци. Када се докаже да су против Срба у првим данима рата чињени стравични злочини, то никако не одговара једној лажној перцепцији која постоји у Сарајеву", истакао је премијер РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog