Politika

Јеремић: Прошло је вријеме кад смо Србима у БиХ завртали руку

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да су прошли дани када је Београд "завртао руку" Србима у БиХ, истакавши да његова земља жели да помогне својим контактима и савјетима, али да ће о свим питањима посљедњу ријеч имати демократски изабрано руководство Републике Српске.


"Србија нема ни капацитет, нити жељу да својој браћи било шта намеће. Надамо се да ће резултат наших заједничких напора бити европска, суверена и независна БиХ, са снажном и просперитетном РС у свом саставу", рекао је Јеремић.

Говорећи о недавној посјети Бањој Луци и сусрету са премијером Српске ,Милорадом Додиком, Јеремић је рекао да је у Бањој Луци боравио у незваничној посјети и да је са Додиком разговарао о актуелној ситуацији у БиХ.

"Није истина да сам га притискао у вези са било чим. Прошли су ти дани када је Београд завртао руку Србима у БиХ. Ми желимо да учинимо све што је у нашој моћи да допринесемо стабилизацији прилика на западном Балкану на начин који ће убрзати процесе европских интеграција", рекао је министар спољних послова Србије.

Коментаришући најављену могућност изласка српских кадрова из институција БиХ, Јеремић је изразио наду да неће доћи до развоја догађаја који би их на тако нешто приморао.

"Мислим да треба да покушамо да учинимо све да до тога не дође", рекао је Јеремић.

На питање да ли му је премијер РС говорио о уцјенама да пристане на уставне промјене или ће против њега бити покренут кривични поступак, Јеремић је рекао да је са Додиком разговарао о свим притисцима који се у овом тренутку врше на руководство РС.

"То никако не доприноси нашим заједничким напорима да решимо актуелне проблеме", оцијенио је Јеремић.

Он је додао да је став Србије по питању уставних промјена у БиХ да подржи све оно око чега се усагласе три конститутивна народа у БиХ, која има право на европску будућност и којој ће Србија помоћи у остваривању тог циља.

"Мислим да је у домену могућег да се до новембра постигне договор који би за резултат имао важан искорак БиХ на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Да би се тако нешто догодило неопходно је, између осталог, учинити све да се коначно затвори ОХР и да БиХ почну да воде демократски изабрани представници", рекао је Јеремић.

На питање да ли планира да се састане са високим представником у БиХ Валентином Инцком, Јеремић је рекао да овог тренутка нема никаквих конкретних планова, али да је спреман да разговара са свима.

"Са високим представником сам се видео на самом почетку његовог мандата, приликом његове куртоазне посете Београду. На том састанку нисмо имали било каквих несугласица", рекао је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog