Društvo

Пуштен нападач на владику Василија

СAРAЈЕВО - Двадесетрогодишњи Мевлудин Лепара, којег је сарајевска полиција ухапсила у сриједу због вријеђања и покушаја напада на епископа зворничко-тузланског Василија, пуштен је да се брани са слободе, рекла је портпарол Кантоналног тужилаштва Сарајево, Јасмина Ифтић.


"Он је саслушан у надлежном тужилаштву и пошто није било законских основа за притвор, пуштен је да се брани са слободе. Против њега се наставља истрага", рекла је Ифтићева.

Епископ зворничко-тузлански Василије потврдио је да га је у Сарајеву, на излазу из зграде Међурелигијског вијећа, покушало напасти једно лице, али да је то спријечила полиција.

"Непозната особа покушала је да ме нападне, али је полиција брзо реаговала и ефикасно спријечила напад, на чему смо им захвални", изјавио је владика Василије у интервјуу за Информативну службу Епархије зворничко-тузланске.

Инцидент се догодио на изласку из зграде Међурелигијског вијећа, на путу према згради Митрополије, послије сједнице Вијећа одржане у сриједу, 30. септембра.

Према информацијама полиције, Лепара је сједио у једном од кафића у Штросмајеровој улици и када је видио владику, почео је да га вријеђа и назвао га је четником.

Полиција је Лепару ухапсила, а осумњичен је за изазивање националне, расне и вјерске мржње.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Милорад Живковић сматра да напад на владику Василија у Сарајеву ни у ком случају није "случајна провокација" него диригована порука хришћанима, а посебно српском народу у БиХ.

"Они који су причали о могућностима сукоба на просторима БиХ почели су да дјелују у том правцу. Бојим се да нису добро схваћена озбиљна упозорења српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да се неки у БиХ спремају за изазивање немира. Ово ће додатно искомпликовати односе у БиХ и вјерујем да ће институције задужене за одржавање реда и мира у овој земљи озбиљније схватити упозорења и да ће предуприједити овакве или било какве покушаје да се наруши безбједност у БиХ", рекао је Живковић.

Он је истакао да напад на владику Василија представља поруку за све хришћане који долазе у Сарајево да нису добродошли у овај град.

Посланик СДС у парламенту БиХ, Мирко Околић, рекао је да су напади на малобројне Србе и њихову имовину у Сарајеву учестали и да се то не може назвати случајним инцидентима.

"Напад на владику Василија је јасна порука да Срби у Сарајево нису добродошли. Сваки напад, ако не буде санкционисан, одразиће се на будућност и стабилност БиХ", рекао је Околић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog