Društvo

Покрет потрошача РС: Храна сумњивог квалитета долази из ФБиХ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Покрета потрошача Pепублике Cрпске, Драгутин Бошковић, трвди да храна сумњивог квалитета из увоза, коју инспектори PC врате са граничних прелаза, у Српску долази из Федерације БиХ, јер у том ентитету не постоји закон о адитивима.


"У PC постоји Закон о адитивима, којим je регулисано које адитиве и у којој мјери може да садржи одређени артикл, док у ФБиХ не постоји такав закон и увозни производи се не контролишу на адитиве. Тако преко трговаца и добављача из ФБиХ производи које би инспекција на нашим граничним прелазима вратила долазе у PC и продају се у трговинама", рекао je Бошковић.

Он је истакао да контрола увозних прехрамбених производа на граничним прелазима у PC постоји, али да постоје и "шупљи пролази", којима шверцери и увозници увозе робу која није дошла у руке инспектора, додавши да проблем често представља и рок употребе производа, који je истекао или се не може прочитати.

"Најчешће je то на сухомеснатим производима и одређеним производима од тјестенине, гдје пише да je датум производње и употребе утиснут на рубу паковања, али њега je немогуће наћи и прочигати", рекао је Бошковић.

Главни републички здравствено-санитарни инспектор Десимир Миљић истиче да се храна из увоза контролише на граничним прелазима или на 12 царинских испостава прије царињења.

"Ако се утврди здравствена неисправност одређене пошиљке, инспектор може да наложи њено враћање пошиљаоцу или уништавање, ако се не може вратити", рекао је Миљић.

У првој половини ове године прегледано je 24.515 пошиљки хране из увоза, а од тога је 1.056 узорака послато на лабараторијску провјеру и сви узорци су били исправни.

"Враћена је само једна пошиљка инстант кафе од 500 килограма, јер је инспектор на лицу мјеста утврдио да је рок употребе истекао", рекао је Миљић.

Према Закону о храни РС, казне за продају неисправне хране су од 6.000 до 18.000 КМ. У случају када неисправна храна наруши здравље људи, онај ко продаје ту храну може бити кривично гоњен.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog