Politika

Барашин жели Јуришића под својом јурисдикцијом

САРАЈЕВО - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин изјавио је да неће одустати од иницијативе да "предмет Јуришић" буде препуштен БиХ.


Он тврди да се Илија Јуришић, кога је Вијеће за ратне злочине Окружног суда у Београду осудило на 12 година затвора због напада на колону ЈНА у Тузли, нашао у једној врсту "правног вакума" због због многих нерјешених и правно нерегулисаних питања када је ријеч о раду на предметима ратних злочина у региону.

"Тужилаштво БиХ је када је у питању случају Јуришић предузело многе активности, дане и дане смо провели пишући дописе и захтјеве, учествовали на састанцима како би тај предмет /из Србије/ био препуштен на процесуирање правосудним органима БиХ. И даље понављам свој став да се за предмете ратних злочина почињених у БиХ треба судити у нашој земљи", рекао је Барашин.

Он није желио да коментарише пресуду, коју је Вијеће за ратне злочине Окружног суда у Београду изрекло Јуришићу, истичући да је ријеч о првостепеној пресуди коју је изрекао суд у другој држави.

Барашин је рекао да је тужилац Србије за ратне злочине, Владимир Вукчевић, ових дана "коментарисао `живе` предмете који се воде у БиХ и евентуални ангажман Србије у тим предметима, што је, како је навео, апсурдно и непримјерено.

Он сматра да Тужилаштво ради поштено и коректно и да то, како је оцијенио, грађани и жртве препознају.

Барашин тврди да би одлазак међународних судија и тужилаца отежао рад Тужилаштва и Суда БиХ и довео до, како каже, тешке и сложене ситуације.

Према његовом мишљењу, нема двоструких аршина у процесуирању ратних злочина и да се сва страдања третирају једнако.

Он тврди да су грађани и јавност свјесни улоге Тужилаштва и Суда БиХ, а политичке структуре, како каже, више не могу имати пуно утицаја на правосуђе и то су ситуације из прошлости.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog