Politika

Павић: Састанчење у Бутмиру нови притисак

ПРИЈЕДОР - Предсједник Демократског наредног савеза Марко Павић рекао је да састанак представника САД и ЕУ са лидерима осам политичких странака из БиХ, који је заказан за 9. октобар у војној бази Бутмир код Сарајева, види као одређену врсту притиска на политичаре унутар БиХ, а не као допринос рјешавању спорних питања.


Павић је поново позвао све, а посебно међународне институције, да пусте БиХ да унутар себе ријеши уставне и друге неопходне промјене, истичући да ће "само тада народи у БиХ бити задовољни".

Подсјетивши да ДНС, а ни он лично, нису добили позив за овај састанак, Павић је рекао да не зна шта ће бити тема састанка, али да му је јасно, када је видио састав позваних учесника, да су на једној страни "они поданици који неће у институцијама никада гласати за свој народ и бираче, већ за менторе, а на другој, они који су морали бити позвани, јер се без њих не могу доносити одлуке".

Констатујући да се не може лобирати за једну страну, а жељети да у БиХ влада мир, Павић је рекао да су странци навикли Бошњаке да лобирају, траже разне лобистичке групе вани које врше притисак на високог представника да доноси одлуке у корист Бошњака.

"Тако више не може. Дејтонски споразум је врховни акт који морамо сви да поштујемо. ДНС ће се залагати за стриктно поштивање Дејтона и ништа неће прихватити што излази из његовог оквира", поручио је Павић.

САД и ЕУ предводиће 9. октобра у Бутмиру конференцију са осам политичких лидера из БиХ, чији је циљ излазак БиХ из тренутне пат позиције.

Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш рекао је јуче да је позив упућен такозваној Бајденовој осморци, односно политичким лидерима који су се током заједничке посјете потпредсједника САД Џозефа Бајдена и високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику Хавијера Солане састали са њима.

Он је навео да ријеч о предсједнику СНСД Милораду Додику, лидерима Демократске партије Драгану Чавићу и ПДП-а Младену Иванићу, лидеру Странке за БиХ Харису Силајџићу, СДА Сулејману Тихићу, СДП БиХ Златку Лагумџији, лидеру ХДЗ БиХ Драгану Човићу и лидеру ХДЗ 1990 Божи Љубићу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog