Politika

Лајчак: О судбини Србије не смије одлучивати хашки тужилац

БЕОГРАД - Шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да ће се довођење у везу судбине Србије и бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, за којим трага Хашки трибунал, показати као историјски погрешна одлука.


"Одлуку о томе да ли је Србија испунила услове за наставак процеса придруживања ЕУ, треба да донесу министри земаља чланица, а не главни тужилац Хашког трибунала", нагласио је Лајчак за Б92.

Лајчак је оцијенио да је инсистирање на /главни тужиилац Хашког трибунала Серж/ Брамерцовом суду тражење алибија за сопствене одлуке.

"Погрешно је цијелу земљу везати за једног човјека. Вјерујем да ће ускоро доћи процјена пуне сарадње", истакао је он.

Лајчак, који је био и амбасадор у Београду, рекао је да је од Србије очекивао већи ангажман и више ентузијазма за улазак у ЕУ.

Он је увјерен да Брисел неће тражити признавање независности Косова као услов за улазак Србије у ЕУ и додао да такву иницијативу Словачка не би подржала.

Ипак, он је нагласио да власти у Београду треба да буду свјесне да ће се, у каснијим фазама придруживања Унији, од њих тражити добра сарадња са свим сусједима у региону.

Лајчак је присуствовао обиљежавању 10. годишњице тзв. Братиславског процеса у Амбасади Словачке у Београду.

У јулу 1999. године, Министарство иностраних послова Словачке окупило је у главном граду ове земље представнике тадашње српске опозиције и невладиних организација с циљем да помогне њиховом удруживању против режима /тадашњег предсједника Србије/ Слободана Милошевића и дугогодишње изолације Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog