Svijet

Караманлис честитао Папандреуу

АТИНА - Грчки премијер и предсjедник Нове демократије Костас Караманлис честитао је лидеру Социјалистичке партије - ПАСОК Јоргосу Папандреуу на побjеди његове партије на ванредним парламентарним изборима.


Караманлис је телефоном позвао Папандреуа око 22 сата по локалном времену и пожелио му сваки успијех, пренијела је грчка агенција АНА.

Папандреу је већ примио честитке и од шпанског премијера Хосеа Луиса Сапатера, као и од бившег грчког премијера Костаса Симитиса.

Дјелимични званични резултати показују да ПАСОК води на изборима са 43,8 одсто освојених гласова и највероватније ће освојити апсолутну већину мјеста у парламенту, што је довољно да формира владу.

Према овим подацима, ПАСОК ће имати 160 од 300 места у парламенту, а Нова демократија (НД) са 33,8 одсто освојених гласова, 92 места.

Папандреу је у предизборној кампањи обећао грађанима стимулативни пакет од три милијарде евра, опорезивање богатих и помоћ сиромашнима.

Конзервативни премијер Караманлис, чија је влада ослабљена скандалима, у септембру је расписао изборе, рачунајући да тако има више шанси за побједу него да се они одрже касније.

НД је на челу Грчке била од 2004, с тим што је, прије двије године, успјела да побједи на пријевременим изборима, који су, као и садашњи, сазвани због економских потешкоћа са којима се земља суочава.

Караманлис (53) и Папандреу (57), представници су двије најјаче политичке струје у Грчкој, а на изборима се суочавају већ трећи пут. Караманлис је у тој борби однео победу 2004. и 2007. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog