Društvo

Београд: Девет година од ''Петог октобра''

БЕОГРАД - Данас се навршава девет година од масовног протеста присталица Демократске опозиције у Србији /ДОС/, којим је изнуђено повлачење са власти Слободана Милошевића.


Петооктобарски протест у центру Београда, испред зграде тадашње Савезне скупштине, организован је пошто је Савезна изборна комисија оспорила побједу кандидата ДОС Војислава Коштунице на изборима за предсједника Савезне Републике Југославије /СРЈ/, одржаним 24. септембра 2000. године.

Мада су бројни незванични извори утврдили да је Коштуница у првом кругу избора однио убједљиву побједу над противкандидатом Милошевићем, Савезна изборна комисија је саопштила да је кандидат ДОС освојио 49 одсто гласова и најавила ново гласање.

Коалиција 18 опозиционих странака је, са друге стране, тврдила да је Коштуница освојио 52,54 одсто гласова и одбацила сваку могућност одржавања другог круга избора.

ДОС је у знак одговора заказао протест под мотом "Србија у Београду", а Милошевићу дао ултиматум да до 5. октобра у 15.00 часова призна пораз. Ултимативно су затражене и оставке челних људи Радио-телевизије Србије.

Процјене о броју учесника протеста у центру Београда се разликују, али сигурно је да је то био најмасовнији скуп икада организован против Милошевићеве вишегодишње владавине.

На протесту су, осим Београђана, учествовале десетине хиљада грађана из унутрашњости, који су организовано, аутобусима и приватним аутомобилима стигли до главног града.

Полицијске снаге су током дана безуспјешно покушавале да зауставе колону демонстраната на локалним и регионалним правцима у унутрашњости Србије, али и на готово свим прилазима Беогарду.

Демонстранти су, пошто је вријеме за испуњење ултиматума истекло, упали у зграду Савезне скупштине коју су обезбјеђивале малобројне полицијске снаге, а потом су заузели полицијску станицу у Улици мајке Јевросиме и дјелимично спалили приземље и први спрат зграде Радио-телевизије Србије.

Милошевић није, како је затражено, изборни пораз признао 5. октобра, али је то учинио наредног дана.

Послије сусрета са Коштуницом 6. октобра у првим вечерњим часовима, Милошевић се око 22.00 часа посредством једне београдске приватне телевизије обратио грађанима и јавно признао пораз на предсједничким изборима.

Милошевић је честитао побједу Коштуници и изјавио да ће се по повлачењу са јавне функције посветити породици, нарочито унуку Марку.

Милошевић је, међутим, 1. априла идуће године ухапшен, 28. јуна изручен Хашком трибуналу за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије, у чијој је затворској јединици током суђења и умро у марту 2006. године.

Петооктобарски протест имао је и своје жртве - активисткиња Демократске странке Србије Јасмина Јовановић погинула је када је пала под багер, а учесник протеста Момчило Стакић преминуо је од срчаног удара.

Коштуница је 7. октобра 2000. године положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао први демократски предсједник Савезне Републике Југославије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog