Politika

Силајџић: Површне и козметичке промјене не долазе у обзир

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић рекао је да у предстојећим разговорима у Бутмиру неће бити прихваћен никакав површан приступ, јер је потребан минимум стварних, а не козметичких промјена како би имали ефикаснију државу.


Силајџић је истакао да је о свему другом рано говорити.

Он је рекао да САД могу обезбиједити да БиХ коначно постане затворено питање и земља која може бити самоодржива и функционална.

"Али, то мора бити политички ангажман, јер је ово, прије свега, политички проблем. Морају се тражити и нека рјешења која су можда тешка, али су и неопходна", сматра члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да се питање НАТО покушава поставити као нешто о чему се може преговарати. План је да се међународна заједница доведе у позицију да од политичких снага које здушно и безусловно подржавају чланство у НАТО затражи уступке на неком другом пољу како би представници Републике Српске одобровољили да не блокирају то чланство.

Говорећи о одласку ОХР, Силајџић је нагласио "ако ОХР мора ићи онда је неопходно да се нека овлаштења пренесу, да бонска овлаштења остану активна и да остане ЕУФОР под поглављем седам Повеље УН, како би се направио безбједносни мост до пуноправног чланства БиХ у НАТО".

Према његовим ријечима, БиХ ће добити амбасадора у Србији, "када у Београду схвате да БиХ кандидује амбасадора, а не Србија".

Силајџић је истакао да је Србија добила позитивну одлуку за безвизни режим и прије него што је испунила све услове и то да је то велика неправда према БиХ, а посебно сада када је испунила све обавезе.

"Ово је такође политичка одлука која може бити промијењена и уколико постоји политички слух за важност овог питања" рекао је Силајџић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog