Svijet

Пакистан паре САД за борбу против тероризма троши у друге сврхе

ИСЛАМАБАД - САД су већ дуго времена сумњале да су вишемилионски износи, који су послати Пакистану као помоћ у борби против милитаната, преусмјеравани у домаћу економију и друге сврхе, као што је сукоб са Индијом.


Међутим, те сумње сада су потврдили пакистански генерали, који нису жељели да буду именовани.

Према њиховим ријечима, у периоду између 2002. и 2008. године. када се Ал каида регруписала, само је 500 милиона долара од 6,6 милијарди долара које је Вашингтон послао, стигло до пакистанске армије. Тврдње двојице генерала потврдиле су њихове пензионисане колеге, бивше бирократе и министри владе.

У вријеме када је помоћ послата Первез Мушараф је био на функцијама предсједника и шефа војске чиме му је битно олакшано да преусмјерава новац намијењен за војску како би побољшао свој имиџ у јавности путем економских субвенција.

"Сама војска добила је веома мало новца. Помоћ је отишла у ствари као што су субвенције. Војска је финансирана из сопственог буџета", рекао је пензионисани генерал пакистанске војске Махмуд Дурани.

Дурани је у Мумшарафовом режиму био амбасадор у САД.

Према ријечима генерала и министара, преусмјеравање новца нашкодило је војсци на много начина.

Између осталог, војска није посједовала хеликоптере који су им били неопходни у неприступачним планинским теренима на граници са Авганистаном.

Детаљи о злопутреби америчке помоћи објављени су у вријеме када је Вашингтон поново Исламабаду обећао новац.

Нацрт о слању помоћи Пакистану усвојен је током протекле седмице у америчком законодавству.

У нацрту се наводи да је "новац неопходан за помоћ пакистанској војсци", али је дат под неколико услова у које спада обавезање Исламабада да ће сарађивати у заустављању ширења нуклеарног наоружања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog