Svijet

Гардијан: Лисабонски уговор је посљедњи који ЕУ потписује

ЛОНДОН - Лисабонском уговору у осам дугих година, од када је замишљен, нанесено је толико много удараца да ће, чак и ако ступи на снагу до краја године, то вјероватно бити посљедњи велики споразум који ће Европска унија потписати, пише британски "Гардијан" у уредничком коментару.


Његово усвајање је подстакло снажне евроскептичне струје, па су посљедице сада потпуно супротне од оних првобитно замишљених - постављен је, наиме, лимит европској интреграцији и ширењу.

Хрватска и вјероватно Исланд постаће чланице ЕУ, али Турска и Украјина, чини се, имају мање шансе него прије.

Јака подршка коју су Ирци на референдуму дали Лисабонском уговору довешће до ужурбаних напора да се посао о усвајању тог документа приведе крају, а на том путу, истиче "Гардијан", сада стоје двије препреке - уговор још морају да потпишу чешки предсједник Вацлав Клаус и његов пољски колега Лех Качински.

Лист "Фајненшел тајмс" истиче да је готово потпуно извјесно да ће пољски предсједник ставити свој потпис на Лисабонски уговор, чиме ће бити окончан процес његове ратификације у тој земљи.

Европски званичници зато ће највећи притисак извршити на Чешку.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо и премијер Шведске, земље која тренутно предсједава Европском унијом, Фредрик Реинфелд, већ ће у сриједу разговарати са чешким премијером Јаном Фишером у покушају да установе колике су шансе да власти у Прагу до краја године усвоје Лисабонски уговор.

Чешки парламент подржао је Уговор, али предсједник Клаус је током викенда рекао да га неће потписати све док се Уставни суд не одреди у вези са жалбом коју су уложила седамнеасторица евроскептичних сенатора.

Ако пресуда буде позитивна, додао је Клаус, он неће настојати да потопи Уговор одгађањем потписивања до избора у Британији, који морају да се одрже најкасније до јуна идуће године, када би конзервативци могли да дођу на власт.

А они би, примјећује "Фајненшел тајмс", могли да распишу референдум, чиме би Лисабонском уговору највјероватније био задат смртни ударац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog