Svijet

Индонезија: Прекинута потрага за преживјелима

ПАДАН - Спасилачке екипе прекинуле су данас потрагу за преживјелима испод рушевина зграда након великог земљотреса и пажњу су усмјерили на слање помоћи угроженима у градовима и брдима на западу Индонезије упркос непрестаним јаким кишним падавинама.


"На основу разних искустава сматрам да ће након пет дана бити веома тешко пронаћи евентуалне преживјеле испод рушевина. Не желим људима да ускратим наду али пажња ће бити преусмјерена на испостављање помоћи преживјелима", рекао је данас шеф хуманитарне агенције УН у Индонезији Игнасио Леон.

Према подацима УН, 1 100 лица погинуло је у земљотресу јачине 7,6 степени Рихтерове скале који је 30. септембра погодио острво Суматру, док је индонезијска влада саопштила да су биле 603 жртве.

Шеф јапанског спасилачког тима Хироаки Сано рекао је да су званичници индонезијске владе и УН разговарали о међународној помоћи и да су се "сагласили да више није потребна помоћ у спасилачким напорима."

Сано је истакао да су спасилачки тимови врло брзо стигли на угрожена мјеста и да нису пронађени преживјели те да су у случају земљотреса најбитнији првих стотину часова.

Званичник индонезијске владе Абуризал Бакрие рекао је да је 600 милиона долара потребно за поправку оштећених кућа, школа, џамија, путева и друге основне инфраструктуре оштећене у земљотресу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog