Svijet

У Бриселу почињу "Отворени дани"

БРИСЕЛ - У Бриселу ће бити отворена велика четвородневна манифестација "Отворени дани" (Open days) на којој ће 7 000 делегата и функционера представљати своје регије и градове.


На 125 семинара и бројним неформалним дружењима, политичари, професионалци, бизнисмени и други одржаваћe међусобне консултације о свим аспектима њиховог интереса.

Главна тема седмих по реду "Отворених дана" су начини превазилажења економске и финансијске кризе и промјене које ће Европи донијети Лисабонски уговор, док је мото "Нека регије и градови имају предности".

Осим чланица ЕУ, позвани су и представници регија из држава кандидата и потенцијалних кандидата, али како је ова врста сарадње, која прелази националне границе, изазвала ванредни интерес, на овом скуп ове године пријавили су се и Американци, Кинези, Украјинци и Бразилци.

ЕУ подстиче регионалну политику која се сматра природном и неконтроверзном.

У буџету ЕУ за развој регија у периоду од 2007. до 2013. године предвиђено је 347 милијарди евра. Средства се додјељују пројектима којима се побољшава свакодневни живот и стандард грађана, као што су планови одлагања смећа, увођење и приступ грађана интернету и изградња путева.

Богатство регионалне активности у Европи види се у чињеници да су прије седам година, "Отворени дани" окупили мање од десет регија или градова на само 16 семинара, док су данас премашили и највећа очекивња.

"Отворени дани" одвијају се под патронатом Комитета регија и Европске комисије, двије међусобно одвојене институције ЕУ, а на њима учествује и Република Српска која има представништво у Бриселу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog