Republika Srpska

ИЗИТ: Србија треба отпустити половину чиновника

БЕОГРАД - Србија би у склопу реформе јавног сектора требала да отпусти најмање 50 одсто чиновника, а не само најављених 10 одсто, изјавио је данас директор Института за тржишна истраживања у Београду /ИЗИТ/ Милоје Кањевац.


Он је на конференцији за новинаре рекао да би алтернатива отпуштању, које би захтијевало висок износ отпремнина, била "другачија расподјела друштвеног производа између привреде и ванпривреде" и да би било реално да та расподјела буде 65 одсто за привреду, а 35 процената за ванпривреду.

Кањевац је рекао да би таквом расподјелом привреда, која ствара доходак "била начисто" са тим шта је њено и чиме може да располаже за личну потрошњу, односно за плате и администрацију, док би ванпривреда располагала средствима по мјерилима које би сама утврдила.

Он је поновио је да би хитно требало довести курс динара у реални однос, што би имало ефекте на извоз, односно што би омогућило већи доходак извозницима, већу запосленост и мању зависност од страних кредитора.

Сарадник ИЗИТ Саша Ђоговић оцјенио је да Србија и даље "заташкава економску кризу", јер и даље има виртуелну макроекономску стабилност која се заснива на наводно "стабилним девизним резервама и курсу".

Он је навео да је макроекономска стабилност виртуелна захваљујући сталним и све већим задужењима код међународних финасијских институција и банака, а да курс динара у односу на евро уопште не прати кретање инфлације у овој години, јер је инфлација тренутно око 9,1 одсто, а курс динара депресирао је око 5 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog