Društvo

Kaсиповић: Ректори ће потписом гарантовати лиценце приватних факултета

БАЊА ЛУКА - Сви ректори приватних универзитета у Републици Српској данас и сутра потписаће изјаву којом гарантују да на њиховим универзитетима нема нелиценцираних студијских програма на које уписују студенте, те да су обезбиједили кадровске и техничке услове за сваки студијски програм који су лиценцирали, најавио је данас министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.


Касиповић је истакао да ће ректори потписати и да високошколска установа не ради ван њеног сједишта, осим у ситуацијама у којима је за то Министарство просвјете и културе дало сагласност, да су сви наставници ангажовани у складу са Законом о раду, као и да су потпуно испоштовали одлуку Министарства о броју студената који студирају на тим високошколским установама како се више не би поновила ситуација са Универзитетом за пословни инжењеринг (ПИМ) на којем су студенти одслушали читаву годину на студијском програму фармације, који није лиценциран.


''С тако овјереним изјавама ми идемо у наредну академску годину'', рекао је Касиповић и позвао студенте да провјере да ли је студијски програм на који се уписују лиценцирало Министарство просвјете и културе РС.


Касиповић је најавио да ће новим законским рјешењима у високом образовању бити предвиђене најоштрије казне за оне који буду уписивали и школовали студенте према студијским програмима који нису лиценцирани.

 

''Не може се признати било какав резултат на студијском програму који није лиценциран. Заиста ми је жао студената који су вриједно радили, али морам напоменути да упис на факултет није упис у школу плеса, јер и у школи плеса морате провјерити да ли ћете ту научити да плешете'', рекао је Касиповић коментаришући ситуацију на ПИМ-у.


Он је нагласио да је руководство и менаџмент ПИМ универзитета, упркос два писмена упозорења Министарства просвјете и културе РС, одлучило да уписује студенте иако нису имали лиценцу овог министарства за извођење студијског програма фармације.


Касиповић је нагласио да ресорно министарство ни у овом тренутку не може дати позитивно мишљење на лиценцирање овог студијског програма, али да Савјет за развој и унапређење високог образовања РС, у сарадњи са министарством здравља, тражи рјешење за тај студијски програм.


Он је истакао да, уколико се дође до прихватљивог рјешења, то ће значити да заинтересовани студенти на тај студиј могу кренути од прве године.

 

Касиповић је додао да би рoдитељи, студенти и менаџмент требало да нађу рјешење према којем би се студенти у прву годину лиценцираног студијског програма уписивали без накнаде, јер су је већ једном платили.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog