Društvo

Видовић: Наредне године БиХ преузима контролу над својим небом

БАЊА ЛУКА - Министар транспорта и комуникација БиХ Рудо Видовић изјавио је да би БиХ до краја сљедеће године могла да преузме потпуну контролу над својим небом и на тај начин да зарађује на десетине милиона евра.


Он је рекао да би на идућој сједници Савјета министара БиХ могло да дође до формирања управног савјета Aгенције за пружање услуга у ваздушном саобраћају изнад БиХ.

"Донесен је Закон о ваздушном саобраћају БиХ и Закон о оснивању агенција за контролу неба изнад БиХ. Дирекција за цивилно ваздухопловство је са сједиштем у Бањој Луци и тамо је већ преселила. Ових дана завршава се систематизација радних мјеста, што подразумијева обједињавање ентитетских дирекција", рекао је Видовић.

Он је додао да ће дио запослених, који су до сада радили у ентитетским дирекцијама за контролу неба, бити запослен у новој агенцији која би требало да почне са тестним радом у априлу сљедеће године.

Видовић је појаснио да тестни рад подразумијева интензивно праћење неба изнад БиХ и истакао да је чврсто увјерен да ће на сљедећој сједници Савјета министара бити прихваћен приједлог за формирање савјета агенције чије је сједиште у Мостару.

БиХ, према садашњим процјенама, годишње губи близу 20 милиона евра, јер прелете преко БиХ наплаћују Србија и Хрватска.

Прелете преко БиХ тренутно контролишу агенције за пружање услуга у ваздушном саобраћају из Београда, односно Загреба, а тренутно 75 одсто тог новца наплаћују Београд и Загреб, док остатак припада БиХ.

Видовић сматра да БиХ у суштини не губи средства када је ријеч о контроли неба коју сада обављају Загреб и Београд.

"Они само врше услуге и то није губитак новца, јер га нисмо ни зарадили за евентуално пружање услуга. Тек када будемо оспособљени за тај посао моћи ћемо да испоставимо и фактуре", појаснио је Видовић.

Он је нагласио да су на Јахорини постављени радари и техничка опрема, те да се ових дана очекују детаљна испитивања ове опреме.

Видовић очекује да ће цијели систем бити у тестној фази у 2010. години и да ће те или 2011. године бити интегрисан у европски систем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog