Svijet

Ухапшен један од најтраженијих осумњичених за геноцид у Руанди

КАМПАЛА - Полиција Уганде ухапсила је Иделфонса Низејиману, једну од најтраженијих особа осумњичених за геноцид у Руанди 1994. године, и изручила ге Међународном суду у Аруши, изјавили су данас полицијски и судски извори.


Низејимана, бивши војни капетан и високи обавјештајни официр, ушао је у Уганду из Демократске Републике Конго 1. октобра, а приведен у Кампали јуче, рекао је неименовани полицијски извор.

Он је у међувремену изручен Међународном кривичном суду за Руанду у Аруши, на сјеверу Танзаније. Портпарол суда потврдио је ове информације.

Низејимана је један од неколико десетина осумњичених које суд УН тражи због геноцида у коме је убијено око 800.000 етничких Тутсија и политички умјерених Хутуа.

САД су понудиле пет милиона долара као награду за његово хапшење. Он је пред Трибуналом у Аруши оптужен за геноцид, саучесништво у геноциду и директно подстицање јавности на вршење геноцида.

Трибунал наводи да су Низејимана и остали састављали листе Тутсија међу интелектуалацима, као и оних на званичним функцијама и достављали их војсци и полицији, који су их потом убијали.

Он је оптужен и за постављање блокада на путевима на којима су Тутсији убијани, те за наоружавање милиција и транспорт милитаната који су вршили злочине.

Влада Руанде, која наводи да је Низејимана један од главних организатора геноцида у јужној провинцији Бутаре, тврди да је он провео посљедњих 15 година борећи се као припадник Хуту побуњеничке групе у шумама на истоку Конга.

Грегоар Ндахимана, локални администратор у Руанди током геноцида, ухваћен је у августу током операције снага Конга против Хуту побуњеника у Руанди.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog