Svijet

Рецесија погодује успоравању климатскиих промјена

ЛОНДОН - Глобална економска рецесија пружа прилику за смањење обима климатских промјена и за будућност са мањим емисијама карбона, саопштила је данас Међународна агенција за енергију (ИЕА).


Агенција је израчунала да ће ове године емисије гаса који узрокује ефекат стаклене баште бити мање за три одсто, што представља већи пад од очекиваног.

Уколико државе искористе ову прилику и инвестирају у чисту технологију, раст глобалне температуре могао би да буде задржан на мање од два сетепена Целзијуса, што је циљ Групе 8 индустријски најразвијенијих земаља.

Извјештај је објављен на разговорима о клими који се воде у Бангкоку, под окриљем УН.

"Порука је једноставна и директна. Уколико свијет настави да води садашњу енергетску и климатску политику, посљедице у виду климатских промјена биће озбиљне", изјавио је директор ИЕА Нобуо Танака.

Секретар Оквирне конвенције УН о климатским промјенама Иво де Бер изјавио је да су трошкови рјешавања проблема климатских промјена подношљиви, али да се цијена непредузимања акције не може приуштити.

"Енергија је у срцу проблема и зато мора да буде језгро рјешења", рекао је Де Бер.

ИЕА наводи да ће рецесија имати дугорочан утицај на смањење емисија штетних гасова. Процјењује се да ће 2020. године емисије ових гасова бити за пет одсто мање мего што би биле без економске кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog