Svijet

Иран: Нова постојења, нове центрифуге за обогаћивање уранијума

ТЕХЕРАН - Иран планира да употријеби нову генерацију центрифуга за обогаћивање уранијума у новооткривеном постројењу Ком, изјавио је данас директор иранске Организације за атомску енергију Али Акбер Салехи.


Подземно постројење за обогаћивање уранијума које се налази у близини светог шиитског града Кома било је непознато јавности до прошлог мјесеца када је Техеран објавио његово постојање што је изазвало низ међународних критика.

"У протекла два до три мјесеца уложили смо напоре у истраживање и развој нових високо ефикасних машина у потпуности из сопствених извора. Надамо се да ћемо нову генерацију центрифуга употријебити у новом постројењу", рекао је Салехи. Иран се 1. октобра у Женеви са шест свјетских сила - САД, Русијом, Кином, Великом Британијом, Француском и Њемачком да ће инспекторима из Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ дозволити приступ постројењу.

Директор ИАЕА Мухамед ел Барадеј рекао је 4. октобра у Техерану да ће стручњаци УН извршити инспекцију постројења 25. октобра.

Постројење Ком које је у изградњи други је ирански објекат намијењен за обогаћивање уранијума. Једно постројење налази се недалеко од града Натанза у централном дијелу Ирана.

Западне земље сумњају да Иран у тајности и под окриљем цивилног нуклеарног програма покушава да произведе атомско наоружање, што Техеран негира, тврдећи да је програм у потпуности намијењен у мирољубиве сврхе првенствено за стварање електричне енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog