Društvo

Eвопски парламент прихватио приједлог визне либерализације

БРИСЕЛ - Спољнополитички одбор Европског парламента прихватио приједлог Европске комисије за визну либерализацију за Србију, Црну Гору и Македонију од почетка идуће године, а дао је мишљење да визе треба укинути и БиХ и Абанији, али без прецизирања датума.


У мишљењу тог одбора се, истовремено захтјева помињање БиХ и Албаније, као и почетак "мапе пута" за Косово, јавља РТС, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.

Сједници Одбора у Бриселу присуствовало је 68 посланика, од којих је само осам било против тог мишљења, због укључења БиХ и Албаније и започињања "мапе пута" са Косовом.

Међутим, што се тиче БиХ и Албаније, како наводи РТС, не постоји никакав датум, док за Србију, Црну Гору и Македонију визна либерализација треба да ступи на снагу од почетка идуће године.

Шеф делегације Слободарске партије Аустрије Андреас Мелцер је рекао да треба поздравити одлуку о укидање виза Србији, Македонији , Црној Гори, али да он сматра да се укључење БиХ и Албаније мора стриктно одбити, јер постоји опасност да се тиме отворе врата ЕУ организованом криминалу, трговини људима и илегалној имиграцији.

Он је критиковао и мишљење спољнополитичког одбора Европског парламента да се започну преговори са Косовом о визној либерализацији, наводећи да "Косово своју администрацију одржава само уз велику помоћ ЕУ, због чега преговори о визној либерализацији немају смисла".

Шеф делегације Народне партије Аустрије Ернст Штрасер, који је гласао за документ, рекао је да је овим створен предуслов за одлуку министара унутрашњих послова ЕУ о либерализацији визног режима.

Европски парламент по питању визне либерализације не учествује у одлучивању, али има консултативну улогу и може да изврши политички притисак на министре унутрашњих послова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog