Društvo

Амнести: Некажњавање ратних злочина велики проблем

САРАЈЕВО - Истраживач Амнести интернешнела за подручје Балкана Марек Марзински оцијенио је да је у БиХ посебно тешка ситуација када је ријеч о заштити људских права и да је горући проблем некажњавање оптужених за ратне злочине.


Марзински је истакао да власти у БиХ нису обештетиле жртве силовања током протеклог рата, те навео да се 13 000 људи води као нестало, те да је велики број ратних злочина који нису процесуирани.

"Људска права су универзална, међусобно зависна и недјељива и власти имају обавезу да обрате пажњу на све њих. Бројни случајеви сексуланог насиља над жртвама ратних злочина нису процесуирани. То само показује да је остало доста да се уради када је ријеч о заштити људских права у БиХ", рекао је Марзински за сутрашње "Независне новине".

Према његовим ријечима, забиљежени су забрињавајући примјери физичких напада на повратнике, припаднике конститутивних народа, што прати погоршање политичке ситуације у БиХ и већу присутност националистичке реторике коју користе неки политичари.

Марзински је рекао да власти БиХ тек треба да обрате пажњу на проблеме која имају мањине у области људских права, наводећи примјере етничке дискриминације приликом запошљавања и права на основно образовање.

Он је позвао власти БиХ да људска права ставе у врх приоритета и да предузму одлучну акцију када дође до њиховог кршења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog