Društvo

''Видљивост'' и афирмација РС у Бриселу

БРИСЕЛ - Учешће Републике Српске на манифестацији Комитета европских регија "Отворени дани" у претходна четири дана у Бриселу значајно је допринијело "видљивости" Српске и њеној афирмацији у ЕУ, изјавио је данас шеф Представништва РС у Бриселу Марио Ђурагић.


"Најважније је то да смо показали да је РС спремна и способна да као и свака друга европска регија одговори на захтјеве које поставља ЕУ", оцијенио је он.

Ђурагић је подсјетио да ова манифестација не подразумијева представљање неких регионалних потенцијала, него је њен циљ промоција сарадње европских регија, а РС је учествовала у оквиру теме "Иновације и креативност" у групи са регијама из Италије, Словачке, Португала и Румуније.

Остале теме ове године биле су климатске промјене, територијална сарадња и кохезионе политике ЕУ.

Према Ђурагићевим ријечима, РС је на манифестацији "Отворени дани" у Бриселу учествовала у организацији радног састанка чија је тема била "Иновативне идеје у туризму", а као суорганизатор тог састанка афирмисана је кроз материјале који су спремани, промовисани и дистрибисани из Комитета регија ЕУ на милионе адреса.

"Битно је да смо организујући све то први пут показали да РС има административни капацитет као и друге европске регије и да смо способи да одговоримо на захтјеве који се постављају пред нас", закључио је Марио Ђурагић, шеф Представништва РС у Бриселу које ради већ годину дана.

Манифестација "Отворени дани" Комитета европских регија данас је промовисама и у Бањoj Луци, јер је обавеза сваке земље учеснице у Бриселу да одржи презентацију и у властитој регији.

Посредством Представништва РС у Бриселу и у сарадњи са Јединицом за координацију и европске интеграције у Кабинету предсједника Владе РС, Српска је добила могућност да учествује на највећем европском сајму "Опен дејс".

Сајам је организован седми пут, а састоји се од 125 семинара, радних група, дебата и изложби, са око 7 000 учесника и више од 250 партнера, од којих је један и РС. Циљ манифестације, коју је организовао Комитет регија ЕУ, јесте да се олакша размјена, дебата и повезивање стручњака и политичара који се баве локалним и регионалним развојем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog