Društvo

Хамид Мир: Ал Каида има своје људе у БиХ

БЕОГРАД - Осама бин Ладен и Ал Каида и данас имају своје људе у БиХ, али је неповјерљив према милитантности босанских муслимана због подршке коју уживају од Америке, изјавио је Хамид Мир, Уредник пакистанске телевизије ГЕО, који је три пута интервјуисао вођу Ал Каиде и једини новинар који је то учинио послије 11. септембра.


"Осама бин Ладен се обраћа на босанском не само због тога да би створио утисак како је Ал Каида једна глобална организација, па преводи своје поруке на све свjетске језике, него првенствено због тога што Ал Каида има своје људе у БиХ", рекао је Мир.

Он је додао да се они налазе међу, како је навео, босанцима који су били у редовима Ал Каиде, али и борцима Ал Каиде који су дошли у БиХ и ратовали у њој.

Према његовим ријечима, многи од њих су се оженили тамо гдjе су ратовали - Авганистану, БиХ или Пакистану и наставили да на тај начин одржавају своје везе.

"Ал Каида је била и у редовима Косовске ослободилачке армије, дјелујући преко Албаније", рекао је Мир.

Он је навео да су везе између БиХ и Ал Каиде успостављене још крајем осамдесетих година, када су се борци поријеклом из БиХ борили против руских снага на страни Осаме бин Ладена у Авганистану.

"Познато је да су муџахедини босанског поријекла били на обуци у Пешавару у Пакистану и у суданском Картуму", рекао је Мир.

Према његовим ријечима, најважнији човјек те помоћи муслиманима у БиХ био је доктор, хирург Ајман ал Завахири, један од најближих сарадника Осаме бин Ладена, који је као и његов брат Мухамед, боравио на Косову и у Албанији током сукоба.

Мир је оспорио тврдње својевремено објављене у њемачкој штампи да је Осама бин Ладен лично био у БиХ и истакао да вођа Ал каиде "није могао да буде у Босни 1993. године", јер је тада био у Судану.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog