Društvo

Фејт: Више напора за заштиту српског културног наслијеђа на Косову

ПРИШТИНА - Међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт изјавио је да је потребно уложити више напора како би српско културно насљеђе на Косову и Метохији било боље заштићено.


Он је рекао да су новим законом одређене специјалне заштитне зоне око српских споменика културе на Косову, али да је у очувању тих објеката потребна међусобна сарадња УНЕСК-а, власти на Косову и Српске православне цркве (СПЦ).

"Безбједносна ситуација је тиме побољшана, али још увијек постоје вандализми, оштећења гробаља и цркава, посебно у мјестима која су ненасељена и зато морамо свакодневно да будемо на опрезу. Без учествовања власти немогуће је доћи до тога да сви ти објекти имају сталну заштиту. Ово није повезано са питањем статуса већ представља начин како да се заштити имовина СПЦ и надамо се да то и сама СПЦ увиђа", сматра Фејт, који обавља и функцију специјалног представника ЕУ на Косову.

Према његовом мишљењу, потребно је да институције у Приштини побољшају управљање, нарочито у борби против корупције и побољшања аутономних права за мањинске заједнице.

Фејт сматра да ће у том контексту побољшању ситуације помоћи предстојећи локални избори, заказани за 15. новембар и да у том смислу очекује и помоћ Београда.

Према његовом мишљењу, до инцидената током изборног процеса неће доћи, али да постоје безбједносни изазови.

"Не поричем да постоје такви изазови и проблеми, али оно ка чему идемо је побољшање рада Владе, општина и побољшање ресурса и мислим да је то најбољи начин за помирење међу заједницама које су учествовале у конфликтима", рекао је Фејт.

Конретно, сматра он, за српску заједницу то би значило веће шансе за приближавање ЕУ, побољшање животних услова, па када дође вријеме и за побољшање економске и привредне ситуације.

"То ће Србима донијети бољу будућност и добар разлог да и даље остану на Косову", тврди Фејт.

Према његовим ријечима, функција међународног цивилног представника на Косову завршиће се за двије до три године, али ће функција специјалног представника ЕУ на Косову остати још дуго са тежњом ка остваривању европских перспектива.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog