Svijet

Смртне пресуде демонстрантима у Ирану

ТЕХЕРАН - Три особе осуђене су на смрт због учествовања у постизборном насиљу у Ирану, потврдио је портпарол иранског Министарства правосуђа Захед Башири Рад.


Он је додао да су двојица осуђена због веза са Краљевском скупштином Ирана, забрањеном монархистичком групом, а трећи због везе са групом Народни муџахедин, која се залаже за збацивање Исламске Републике.

Ову пресуду мора да потврдити виши суд, јавила је иранска новинска агенција Исна, додајући да нису објављена имена осуђених.

До ове смртне пресуде дошло је упркос глобалним критикама да су лажирана суђења људима који су тврдили да су предсједнички избори намјештени, преноси мрежа Би-Би-Си.

Мохамед Реза Али Замани до сада је једини именовани опозициони активиста који је осуђен на смрт због постизборних протеста. На његову смртну пресуду реаговао је и "Амнести интернешенел", истичући да је то чисто "ругање правди".

Након предсједничких избора у Ирану на којима је убједљиву побједу остварио предсједник Махмуд Ахмадинеџад услиједили су масовни протести грађана због лажирања резултата.

Најмање 30 демонстраната убијено је у уличним сукобима, а хиљаде су ухапшене.

Већина ухапшених су ослобођени, али је око 200 и даље иза решетака, док је око 110 изашло пред суд.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog