Republika Srpska

Србија троши најмање меса у Европи

БЕОГРАД - Грађани Србије једу најмање меса у Европи, резултати су анкете спроведене у више од 97 одсто домаћинстава у Србији.


Према резултатима анкете, сваки грађанин Србије током 2008. године у просјеку је појео 44 килограма меса и рибе, што је 7,4 одсто мање него 2007. године и скоро двоструко мање од просјека земаља ЕУ који износи 86 килограма.

Наводећи да чак и када се додају месне прерађевине, укупна утрошена количина једва да прелази 60 килограма, лист истиче да је по потрошњи меса Србија на самом дну европске љествице, а иза ње је само Албанија.

На пад потрошње највише су утицале високе малопродајне цијене (месо је у Србији најскупље у региону) и катастрофално стање у сточарству.

Према подацима Групације Привредне коморе Србије за кланичну индустрију, у Србији се годишње произведе 450.000 тона, што је за око 200.000 тона мање у односу на 1990. годину.

Да се ситуација додатно погоршава, види се и из поређења куповне моћи просјечне плате овог и прошлог љета.

У односу на јул 2008. године, грађани Србије су у истом мјесецу ове године са просјечном зарадом могли да купе знатно мање млијека и јаја и за око шест одсто мање свињског меса.

Грађани развијених европских земаља за храну и пиће издвајају највише 20 одсто кућног буџета, док грађани Србије за исте производе често потроше и више од половине мјесечних примања.

Ако је мања потрошња меса позитиван тренд са становишта данашњих нутрициониста, проблем је што грађани Србије једу и пет пута мање воћа по становнику од просјека ЕУ, а предњаче само у потрошњи хљеба и пецива. Сваки грађанин Србије је прошле године појео чак 110 килограма хлеба и пецива или три пута више од европског просјека.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog